Прочитај ми чланак

УНС: Слобода кретања новинарима

0

Удружење новинара Србије (УНС) позвало је данас Министарство културе и информисања и Министарство унутрашњих послова да омогуће новинарима и медијским радницима неометано обављање професионалних задатака у време полицијског часа.

УНС је у саопштењу навео да сматра да је довољно да редакције колегама и новинарским екипама издају потврду да су на задатку и да таква потврда важи искључиво за медије који су регистровани.

Они су подсетили да је правовремено информисање у кризним ситуацијама од највећег значаја за функционисање друштва и превазилажење ванредне ситуације у којој се оно налази, као и да новинари и медијски радници спадају у категорију виталних јавних служби у таквим приликама.

УНС је навео да новинари у извештавању у ванредним ситуацијама морају да поступају са дужном новинарском пажњом, да проверавају незваничне информације како не би изазивали панику и дезинформисали јавност.

Навели су и да се придружују апелу Европске федерације новинара да медијски послодавци обезбеде сигурност новинарима и њихову здравствену заштиту при обављању посла.