• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Ухапшени саучесници у убиству полицајца, Дачић: Убиство полицајца је напад на државу
Прочитај ми чланак

Ухапшени саучесници у убиству полицајца, Дачић: Убиство полицајца је напад на државу

0

Полицајац Мирослав Стаменковић (27) убијен приликом интервенције у Власотницу сахрањен је у суботу у Лесковцу. Премијер Ивица Дачић поручио да је убиство полицајца исто што и напад на државу

Полицајац Мирослав Стаменковић (27), убијен у интервенцији приликом покушаја пљачке златаре у Власотинцу, сахрањен је у суботу у Лесковцу, а сахрани је присуствовао и премијер Ивица Дачић који је поручио да је убиство полицајца исто што и напад на државу.

Од полицајца су се на Светоилијском гробљу опростили породица и родбина и хиљаде Лесковчана.

„Ово није само напад на полицајца, ово је пуцањ у државу, напад на оне који брину о безбедности грађана“, рекао је новинарима премијер и министар унутрашњих послова.

Дачић је истакао да је „крајње време да се анализира сет закона који санкционишу напад на службена лица“ и да у полицији треба размотрити „којом опремом располажемо и како је она расподељена“.

Минутом ћутања и комеморацијом у Скупштини града Лесковца одата је последња почаст трагично преминулом припаднику МУП Мирославу Стаменковићу (27) из Лесковца. Он је у петак убијен у покушају спречавања пљачке златаре „Унца“ у Власотинцу.

Начелник Полицијске управе Лесковац Владимир Жугић, рекао је да је млади Мирослав, један од образованијих полицајаца ове Управе, требало да буде носилац безбедоносне улоге у наредном периоду.

„На жалост, јуче се преселио у наша срца и оставио нас неме пред овом страшном трагедијом. Био је пожртвован, частан, храбар, добар пријатељ и изузетан колега“, рекао је Жугић.

САУЧЕСНИЦИ

Припадници ПУ Лесковац, радећи на расветљавању догађаја у којем је страдао полицајац Мирослав Стаменковић, у сарадњи са Управом криминалистичке полиције МУП Србије и Полицијском управом Крагујевац, ухапсили су Миљана Ћ. (32) и Зорана С. (29) из Крагујевца, због сумње да су извршили кривично дело непријављивање припремања кривичног дела. Осумњичени Миљан Ћ. је преко свог познаника Зорана С., држављанима Црне Горе, Велибору Л. , Аднану Ш. и Даринку В. омогућио да у Лесковцу изнајме стан, за који је знао да им је потребан ради извршења кривичног дела. Миљан Ћ. и Зоран С. уз кривичну пријаву биће приведени истражном судији Основног суда у Лесковцу.

Рођен је 26. маја 1985. године у Лесковцу, средњу школу унутрашњих послова завршио је у Каменици са изванредним успехом. Радни однос је засновао априла 2004. и од првог дана савесно и часно је обављао своју дужност. За добар и савестан рад више пута је награђиван.

„Овакве трагедије нас дубоко узнемире па постављамо питање да ли је материјална вредност важнија од људског живота. На жалост страдају полицајци, професионалци, који сматрају да је безбедност грађана важнија од њих самих. Клањам се овом младом хероју и почаствован сам што сам га познавао“, рекао је Жугић.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић рекао је да је млади Мирослав погинуо само зато што је храбро, часно и према полицијском кодексу обављао свој посао у заштити људи и имовине.

„Пуцањ у полицију је пуцањ у представнике закона и државу. Морамо се запитати у овом тужном тренутку, какав је статус полицијског службеника у Србији данас. Колико су у друштву заштићени и поштовани они који својим животима гарантују сигурност и безбедност свима нама“.

Председник синдиката полиције „Независност“ Блажа Миленић рекао је да је пожртвованост младог полицајца потврђена на најмонструознији начин, хицем разбојника.

„Морамо исказати и наше огорчење јер сматрамо да је држава морала више учинити и на заштити Мирослава али и бројних полицајаца који гину на улицама наших градова“, указао је Жугић, обећавајући да његова жртва неће бити узалудна већ да ће бити стални разлог да се свим полицајцима на терену омогући већа заштита адекватна ризицима који се свакодневно обављају на терену.

Пријатељима, колегама и родбини обратила се потресним речима и сестра покојног Мирослава, Јелена Јашовић чији је супруг, као припадник Полиције Црне Горе, погинуо прошле године.

Комеморацији, поводом погибије младог припадника МУП Србије Мирослава Стаменковића, присуствовао је и директор Полиције Милорад Вељовић, као и пријатељи колеге.