Прочитај ми чланак

Угашена? Мало сутра! Депонија у Винчи трује пуном паром

0

Када је у суботу увече, 7. августа, избио пожар на депонији у Винчи нико од представника градске власти се тим поводом није огласио. Сутрадан, када је готово цео Београд био под димом, бојажљиво је из градске управе саопштено да нема опасности по здравље људи и да је ватра угашена, а да ће „догашавање“ пожара трајати наредних неколико дана.

Ватра, и после седам дана, не само да није „догашена“, него је претходне ноћи дим са депоније опет гушио поједине делове града. Смраду и штетним материјама највише су били изложени становници Миријева, Карабурме, Коњарника…

Градска управа ћути, Министарство животне средине се оглашава ненадлежним у овом случају. Депонија гори, а многи се чешљају.

„Ватрогасци сада раде догашавање и сами су рекли да ће то трајати још пет-шест дана сигурно. Јутрос је дунуо ветар према граду и зато су они то осетили дим. Тако ће бити док се сама депонија не буде угасила“, рекао је Весић за Агенцију Бета.

Како је објаснио, горело је око пет хектара депоније, али сада је то много мања површина.

„На неким местима депонија је дубине и 100 метара смећа, наслаганог. А притом је тих 100 метара наслагано уз сва она сабијања која се раде. На тим дубинама када избије пожар, ви не знате тачно. Они су то снимали термовизијским камерама и утврдили да пожари нису површински, они избијају у дубини“, објаснио је Весић.