У СРЕД КОРОНЕ Пуштена у рад прва 5Г базна станица у Србији! Ево и где

0

Kомпанија Теленор пустила је у Научно-технолошком парку у Београду у рад прву 5Г базну станицу у Србији коју ће моћи да користе домаће и стране компаније, стартап компаније и студенти техничких факултета.

Пета генерација (5Г) мобилног интернета доноси вишеструко увећане брзине протока, већу покривеност и капацитете и готово потпуно одсуство кашњења у преносу података.

Током пуштања у рад 5Г мреже речено је да ће та мрежа имати највећу примену у аутоматизацији и контроли производних процеса, медицини, комуналним услугама, пољопривредној и аутомобилској индустрији.

Генерални директор Теленора у Србији Мајк Мишел казао је да ће до комерцијалне употребе те технологије доћи кроз годину дана и оценио као важну одлучност власти у Србији за фокусирање на дигитализацију и едукацију.

„Делимо визију Србије као лидера у региону у развоју дигиталне економије и иновација. Технологија 5Г је технологија будућности и желимо да будемо спремни за тренутак кад буде у комерцијалној употреби“, казао је Мишел.

Он је позвао компаније из Србије и региона да искористе чињеницу да имају 5Г окружење на располагању.

Министар туризма, трговине и телекомуникације Расим Љајић истакао је да ће 5Г технологија омогућити економски и привредни напредак и да та технологија представља услов за четврту индустријску револуцију.

„Петој генерацији тежи читав свет, сви се утркују ко ће да комерцијализује ту технологију. Ово је ‘насушна’ потреба за нашу државу јер је наша привреда тек на нивоу друге индустријске револуције“, казао је Расим Љајић.

Директор Kанцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић рекао је 5Г донети многе могућности које ће побољшати квалитет свакодневног живота.

„Ова технологија ће омогућити да се уређајима управља у реалном времену, да заживе мреже великог броја сензора (Интернет оф тхингс) које управљају градским сервисима и великим системима (Смарт цитy)“, казао је Јовановић.

Од септембра ове године 5Г мрежу користиће и студенти Електротехничког факултета Универзитета у Београду који су први партнери овог пројекта.

Током пуштања у рад ове базне станице урађен је тест брзине 5Г интернет мреже који је достигао брзину од једног гигабита, а тестиран је преко уређаја компаније Хуаwеи, која је и партнер на овом пројекту.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!