Прочитај ми чланак

У Србији оборен рекорд оболелих од ХИВ-а, у Загребу епидемија хепатитиса

0

Србија је ових дана оборила један негативан рекорд. Овог пута није ни по броју нових ковид случајева, ни по цени енергената, него по броју ХИВ новозаражених особа.

У прошлој недељи позитиван резултат на ХИВ тест има више него претходне, а прошли месец је рекордан када је у питању број новозаражених ХИВ особа.

„Приметили смо да је знатно повећан број у последњих неколико месеци. Ово јесте аларматно, али није неочекивано, јер је доста мањи број људи тестиран током пандемије коронавируса 2020. и 2021. Приметили смо да тренд скока броја заражених траје неколико месеци. Сама корона је на нас утицала на начин да нам изазива стрес. Много људи је постало склоније алкохолу и наркотицима, па је и под утицајем тих супстанци ступало у сексуалне односе“,каже Јелена Јавтовић из “Потента”.

Она је нагласила да је важно да се људи тестирају.

„Уколико се ХИВ детектује на време, спречиће се компликације и позитивна особа ће моћи сасвим нормално да живи, уз нормални животни век, а са адекватном терапијом неће моћи да преноси вирус даље“,каже Јевтовићева.

У свету је ХИВ позитивних до сада око 60 милиона људи, а преминуло је више од 25 милиона, подаци су Уједињених нација и Светске здравствене организације.

У Србији око 3.000 људи живи са овим вирусом, поред којих има још од 400 до 1000 који не знају да су инфицирани.

У Загребу већ два месеца влада епидемија хепатитиса А или заразне жутице, а највећи број оболелих су средњошколци, пише данас Јутарњи лист.

„Од почетка марта до сад забележили смо 57 случајева хепатитиса А, углавном међу средњошколцима. Као узрочник је идентификован вирус хепатитис А који се преноси феко-оралним путем, односно уношењем контаминиране воде или хране столицом заражене особе или рукама загађеним столицом заражене особе“, рекао је Бранко Коларић, директор Наставног завода „Др. Андрија Штампар“ у Загребу.

Болест је регистрована међу ученицима трију школа, као и њиховим кућним контактима.

„Али епидемија је потпуно под контролом, а око 45 пацијената је већ оздравило. Могуће је да на крају број заражених буде већи јер је период инкубације код хепатитиса А месец дана, у неким случајевима чак и два месеца“, рекао је Коларић.

Школе су добиле упутства које су пренеле родитељима и деци, рекао је Коларић и апеловао на све грађане да одржавају хигијену руку, преноси Танјуг.

Хепатитис А или заразна жутица акутна је заразна болест јетре коју узрокује вирус хепатитиса А. Често се назива и болест „прљавих руку“, јер се најчешће преноси неопраним рукама, контаминираном храном или водом или блиским контактима са зараженом особом.