Прочитај ми чланак

У прошлој години 62 напада на православна гробља и црквене објекте у ФБиХ

0

Председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић изјавио је да скрнављење Саборног храма Вазнесења Господњег у Стоцу представља континуиран напад на српске православне објекте, а самим тим и на слободу изражавања вероисповести православног становништва на територији ФБиХ.

Радановић је у изјави за Срну навео да су се, према евиденцији овог одбора, у прошлој години, закључно са новембром, догодила 62 напада на гробља и црквене објекте, али да доста тога није пријављено.

Он сматра да није реч о спорадичним нападима, већ да то има елементе организованих активности против православног становништва и цркве, те да се крши Уставом загарантовано право на слободу изражавања вероисповести.

Истичући да је православна црква симбол места где се слободно испољава вера, Радановић је нагласио да се нападима на православне објекте шаље порука верујућем становништву да ту није сигурно.

Подсетио је да је прошле године више пута оскрнављена црква у близини мигрантског кампа Липа поред Бихаћа, затим у Благају поред Илиџе, а више пута су непозната лица претила и улазила у двориште српске православне цркве у Бугојну.

„Прошле године смо имали стравичан напад на Српску православну цркву у Мостару када су уништени каблови за расвету и црквено звоно. Имамо више напада на мале православне капеле које се налазе поред гробаља. Један од примера је уништавање православне капеле поред села Босна у општини Какањ“, навео је Радановић.

Он сматра да се више напада догодило него што је евидентирао Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

“ Ми смо имали прошле године рушење шест православних споменика на подручју општине Кључ, али су честе појаве да се руши један или два споменика, па се то утврди тек након две или три године јер потомци нису пријавили“, каже Радановић.

Он је рекао да на тај начин српско православно становништво на територији ФБиХ покушава да прође што лакше јер, када пријаве извршење кривичног дела, покреће се поступак у којем морају да дају изјаве у полицији и да се задржавају, а они су обично ту дошли да прислуже свеће својим најближим.

„Они не пријављују полицији штету него само изврше замену споменика“, напоменуо је Радановић.
Непознати починилац оскрнавио је Саборни храм Вазнесења Господњег у Стоцу, на којем је покушао да развали врата, изјавио је Срни раније свештеник Дејан Грчић, додајући да је ово ружна порука за Србе у овом граду да њихова имовина није сигурна.

Свештеник Грчић први је затекао овај призор и о свему обавестио полицију која је обавила увиђај.