Прочитај ми чланак

У Палати правде отворили – КЛАДИОНИЦУ?!

0

Несвакидашња сцена крушевачкој Палати правде, а по речима саговорника Данаса, и незаконита. Наиме, у згради у којој су смештени Виши и Основни суд, као и Више и Основно јавно тужилаштво, недавно је отворена - кладионица.

Како је истакао крушевачки адвокат Бојан Бјелановић, судије и тужиоци су овом појавом згрожени, у неверици слежу раменима, али је на отварању кладионице био мук.

– Судије су се научиле реду, те је сада потпуно искључена могућност да судија, пре него што проговори, пре свега не помисли на себе, на своју околину и да се запита да ли ће се његово мишљење некоме свидети или неће, односно да ли ће неко замерити судији на храбрости приликом примена права и правичности, прокламованих у уводу Устава – навео је Бјелановић.

Док крушевачки представници правосуђа ћуте, саговорници Данаса указују да се овде не ради само о бизарној појави, већ и о кривичном делу.

Професор Правног факултета Владимир Вулетић наглашава да кладионице и остали објекти за коцкање по закону није могуће отворити чак ни 150 метара у близини правосудних институција, школа и болница, а камоли унутар њих.

– Ово је вероватно добар показатељ на који начин власт у наредном периоду жели да третира правосуђе – баш онако како је тридесетопостотни референдум показао. Где је председник Вучић и пре Републичке изборне комисије прогласио резултате. Правосуђе је у рукама ове власти постало коцкарница у којој су они све ставили на црно. Потрудимо се да им покажемо да такве ствари нису легитимне и да 3. за њих може бити само један број, нула – поручује Вулетић.

Родољуб Шабић, адвокат и некадашњи повереник за информације од јавног значаја, каже да је овако нешто могуће само у држави са разореним системом вредности.

– Кад бисмо хтели да се нашалимо, могло би се рећи да је отварање кладионице у згради правосудних органа нешто што је логично, сасвим примерено реалном стању нашег правосуђа. Код нас, сем ако сте припадник владајуће „елите“ или њој блиски, успех у покушају да се дође до правде све мање зависи од закона и подразумева много среће. Тако да заиста аосцира на кладионицу – оцењује Шабић.

Он наглашава да иако бизарна, ствар ни случајно није за шалу.

– Такве дословно карикатуралне, трагикомичне ситуације, замисливе су и могуће само у земљи са тешко нарушеним, практично разореним системом вредности – закључује Шабић.

Адвокат Бојан Бјелановић иронично је запазио да ће сада сви пунолетни грађани и грађанке имати могућност да срећу, победу, наде и жеље, пронађу у Палати правде, уплатом тикета или уплатом неке од других игара које кладионице нуде, постану победници као што су то некад били наши славни преци.

– Оно што је занимљиво и невероватно је да нигде, ни у једном тексту нисам прочитао, нити пак чуо неслагање судија и тужилаца са свечано и недавно отвореном кладионицом. Мислио сам да ће се макар неко из тужилаштва сетити времена када је коцкање било сврстано у групу кривичних дела против јавног реда и правног саобраћаја, или ко за награду ставља на расположење просторије за коцкање казниће се законом прописаном казном, да је коцкање сматрано за кривично дело и да су се баш у овој згради у релативно скорој прошлости, за коцкање изрицале безусловне казне затвора – навео је Бјелановић.

Према његовим речима, сада би по тој истој логици требало да се закључи да ова лица која уживају у новоотвореном објекту имају право на рехабилитацију сходно одредбама чл. 99 Кривичног законика. Крушевачки адвокат додаје и да је ово још један несумњив доказ да смо као народ узнапредовали у поштовању људских права, „да не само да смо декриминизовали коцкање као кривично дело, већ смо отишли толико далеко да смо део зграде суда ставили на располагање коцкању“.