Прочитај ми чланак

У дворишту музеја у Чачку пронађена још једна граната из Другог светског рата

0

У дворишту Народног музеја у Чачку, у току археолошких ископавања, пронађена је неактивирана немачка граната из Другог светског рата, као и неколико метара штапина, чија је намена била иницирање експлозивних пуњења. Простор на коме су пронађене ове експлозивне направе је обезбеђен. На готово истом месту, 29. марта пронађена је неексплодирана француска граната из Првог светског рата, преноси Танјуг.

Експлозив који је пронађен у Народном музеју Чачак, представља велику опасност јер уколико се у близини сандука са њим налази бомба постоји могућност да се потез дигне у ваздух, оценио је за историчар Међуопштинског историјског архива Чачак, Горан Давидовић.

Давидовић објашњава да је бомбардовање било октобра 1941.године, када је град ослобођен.

„Дакле, те прве седмице по ослобађању Немци су гађали Чачак. Тада је оштећен део Економске школе и Начелства“, казао је он.

Давидовић наводи да је видео обе бомбе и коцкице експлозива, као и експлозив и упаљаче.

„Претпостављам да је то закопано приликом повлачења Немаца, није уништено, а произведено је 1943. године“, објаснио је историчар.

Према његовим речима, на том месту годинама нико није истраживао, налази се у близини затвора, али на срећу није било експлозије ни жртава.

„Са друге стране, ако се утврди да је друго порекло експлозива и бомбе, знамо да је Совјетска армија учествовала у ослобођању Чачка трећег децембра 1944. године. Црвена армија је гађала Каћушама, али сумњам да је то у питању. Дискутабилно је да је то стигло на тај део“, истакао је Давидовић.

Он је нагласио да треба оставити стручним лицима да раде свој посао.

„Требало је, пре свега, то одрадити детекторима за откривање јер је било ратног дејствовања“, закључио је Давидовић, додајући да је врло интересантно зашто су то закопавали, јер никоме није јасно шта су хтели тиме да постигну.

 

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!