Прочитај ми чланак

Туристичка организација Златибор учествовала на Руско-српском културном форуму

0

Туристичка организација Златибор била је учесник Руско-српског културног форума, који је одржан од 22. до 24. септембра 2021. године у Руском дому, у Београду.

Овом приликом директор Туристичке организације Златибор, Владимир Живановић, у петак, 24. септембра, одржао је презентацију којом су представљени туристички потенцијали „златне планине“.

Русија и Србија већ годинама уназад активно сарађују у културној и туристичкој области. Сваке године представници руских региона учествују на Сајаму туризма, а Златибор је као једна од најпосећенијих туристичких центара Србије веома важна дестинација на мапи руских туриста. У сарадњи са домаћим туристичким агенцијама Златибор сваке године угости велики број еминентних туроператора и организатора путовања, новинара и телевизијских екипа из Русије, што резултира константним повећањем броја руских туриста.

Поред туристичких потенцијала и важној улози коју Златибор има у туризму Србије, свим окупљеним учесницима форума представљене су и привредне карактеристике златиборског краја, капиталне инвестиције које је у протеклом периоду релизовала општина Чајетина, као и могућности за инвестициона улагања великих руских компанија, којима су Србија и Златибор посебно интересантна тржишта. Општина Чајетина негује успешну привредну сарадњу са Руском Федерацијом, па је 2015. године на Златибору отворена Канцеларије за сарадњу са Руском Федерацијом.

Учешће на овом форуму још један је од јасних доказа да је сарадња са руском привредом једна од најважнијих ставки у развоју како целе Србије, тако и Златибора.

Руско-српски културни форум одржан је у оквиру манифестације „Дани духовне културе Русије у Србији“, а форуму је присуствовала и министарка културе Маја Гојковић. Организатор форума је Министарство културе Руске Федерације уз подршку Ростоуризма, Амбасаде Русије у Србији, Руске
трговинске мисије у Србији, Руског центара за науку и културу (Россотрудничество) у Београду и Националне туристичке организације Србије.