Прочитај ми чланак

ТУГА ДО НЕБА Више од хиљаду људи се опростило од преминулог младог генија Михајла

0

Многобројни пријатељи, родбина, професори, школски другови испратили су Спорића на вечни починак.

Више хиљада људи дошло је данас на Ново гробље да се последњи пут поздрави са прерано преминулим Михајлом Спорићем.

Он је сахрањен у 13 часова у Алеји заслужних грађана, а претходно је одржана комеморација Михајлу у Математичкој гимназији.

Његови другови су одржали говор којим су се опростили од младог научника: „Био си неко ко је увек био спреман да поногне другоме. Од свих синонима за пријатеља је Михајло Спорић. Памтићемо бистрину мисли и језика којим си говорио. Чуваћемо у себи сећање на твој блистави ум. Спорке недостајеш већ много, носићемо те у сећањима док ходамо земљом“.

„Био си наш неизмеран понос. Дочекивали смо те и испраћали у свет који се тек отварао пред собом. Да нека нова деца наставе куда си ти кренуо“, рекао је пријатељ породице Спорић.

На крају се потресним речима опростио и његов отац: „Михајло је био скроман и достојанствен. Тако смо га и испратили. Изгледа да је овај свет био тесан за њега“.

Српски физичар преминуо је 7. новембра, после двогодишње битке са опаком болешћу. Завршио је Математичку гимназију у Београду и освојио велики број награда на домаћим и међународним такмичењима из физике, математике, астрономије, а студирао је на Тринити колеџу у Кембриџу.