ТРАНСПОРТ ЧЕГА КОШТА 2 МИЛИОНА? Вучићу, хоћеш се сад извинити ЕУ?

0

Европска унија је хитно одобрила Србији 7,5 милиона евра бесповратних средстава за борбу против коронавируса. Ову информацију саопштио је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици који је са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић потписао споразум.

– Овај вирус не зна за границе и зато морамо да покажемо солидарност једни према другима. Кад год нас Србија позове, ми смо ту – казао је Фабрици.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потврдила је да ће Србија моћи да добије медицинску опрему из залиха које ће бити направљене у оквиру Механизма ЕУ за цивилну заштиту, а планирана вредност залиха процењује се на 50 милиона евра.

– Од првог дана смо у контакту с Европском унијом. Прва два од 7,5 милиона евра бесповратне помоћи од ЕУ потрошићемо на превоз медицинске опреме из Кине и Индије – казала је Јоксимовић.

Међутим, транспорт чега тачно кошта два милиона евра? Ербасов авион који је летео за Њујорк послат је у Кину по медицинску опрему коју смо добили.

Европска унија послала је Србији хиљаду тестова, сада и 7.5 милиона евра бесповратних средстава. Оно што би требало да занима грађане Србије који су имали прилику да пре тачно пет дана слушају обраћање председника Србије, када је прогласио ванредно стање, јесте да ли ће се извинити Европској унији због прилично тешких изговорених речи, које им је упутио?!

Вучић је том приликом изјавио да је Кина једина земља која Србији може да помогне током епидемије коронавируса и поручио да ће „знати да захвали“ Европској унији, која је донела одлуку о ограничавању извоза медицинске опреме и материјала у земље ван ЕУ.

– Верујем у пријатеља и брата Си Ђинпинга и кинеску помоћ. Једина земља која може да нам помогне је Кина – поручио је Вучић на конференцији за новинаре, упитан одакле ће Србија, поред Кине, набављати медицински материјал, након одлуке ЕУ.

Вучић је навео да би због те одлуке „из коже искочио“ јер су је, како каже, донели људи који су Србији држали предавања да не треба да купује кинеску робу, да мења тендерске услове како би земље из ЕУ добијале послове у нашој земљи, као и да цена не буде основни услов.

– Када су им биле потребне српске паре, тад је било да мењамо тендере да би европске државе добијале послове. Кад је мука и кад је тешко, тад српске паре не помажу – рекао је Вучић и истакао да Србија није тражила ништа за џабе.

– Хвала им много, а верујте да ћу знати да им „захвалим“ на томе. Ово што сам сада пред вама говорио су речи председника, пристојне и љубазне – поручио је Вучић и поручио да „неће показивати европску солидарност“, већ српску солидарност, тако што ће део респиратора сачувати за људе из Републике Српске.

Дакле, председниче, хоћете ли се извинити Европској унији?

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!