Прочитај ми чланак

ТОРЛАК ПОСЛЕ 16 ГОДИНА ПРОИЗВОДИ српску вакцину против грипа

0

После 16 година поново ће се наћи на нашем тржишту вакцина против грипа домаће производње, потврђено је Спутњику у Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“.

„У оквиру пројекта Светске здравствене организације ‘Торлак’ је успоставио производњу сезонске вакцине против грипа и спровео претклиничка и клиничка испитивања. Тренутно је у току регистрација сезонске вакцине против грипа која се очекује да буде завршена крајем ове године. Након тога, ‘Торлак’ ће производити вакцину против грипа за тржиште Републике Србије“, наведено је у одговору Спутњику и прецизирано да ће поред сезонске, „Торлак“ поново производити и пандемијске вакцине против грипа, чиме ће Србија бити у потпуности осигурана.

Из ове институције наводе да је значај постојања локалног произвођача вакцина немерљив.

„Ако се присетимо ситуације из 2009. године, када је проглашена пандемија грипа и проблем доступности и набавке потребних вакцина, јасно је да у таквим и сличним ситуацијама убудуће више неће бити проблема“, наводи се у одговору Спутњику.

Почетак поновне производње домаће вакцине чека се већ деценију и по. Иако више пута најављивана, реализација у пракси се до сада ипак није десила. Упркос чињеници да је у погон за производњу, који је свечано отворен још 2009. године, уложено више милиона евра, на тржишту Србије још постоје само увозне вакцине против грипа. За њихову набавку издваја се велика сума новца, много већа него у случају да је вакцина домаћа.

Пре рата и санкција Институт за вирусологију био је један од три највећа снабдевача вакцинама Светске здравствене организације и извозио је серуме и вакцине у 150 земаља света. Данас само неким вакцинама снабдева српско тржиште, док у друге земље, углавном у окружењу, извози спорадично.

Тренутно производи ди-те-пер вакцину, вакцину против тетануса „тетаваксал“, „дитеваксал-Т“ за децу (дифтерија, тетанус), „дитеваксал-Т“ за одрасле и БЦГ вакцину.

Производи и два серума – против змијског уједа и тетануса, као и бактериолошке подлоге, алергене за дијагностику и терапију.

Оралну „полио“ против дечје парализе, која се даје бебама уз ди-те-пер, још не производи, па се за увозне издвајају велике суме новца.

Институт „Торлак“ је доскоро био готово пред затварањем, а у међувремену су га напустили и многи стручњаци.

Претпрошле године је најављено да је ипак пронађен стратешки партнер који је спреман да уложи 40 милиона евра и да ће „Торлак“ остати у државним рукама.

О ком инвеститору је реч, до данас није познато јер, како је објашњено, партнер није желео да се помиње његово име. Познато је само да они који желе да улажу имају и своје тржиште, као и чињеница да уговор о стратешком партнерству још није потписан.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!