Прочитај ми чланак

Торлак и завера ћутања: Чија је вакцина против грипа

0

"Торлак је после 15 година произвео вакцину против грипа" - саопштено је пре неколико дана. Била би то лепа вест и информација која треба да нас обрадује. да у Србији вазда не постоји оно "али" што грађанима срећу квари.

Институт за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, био је синоним за стручност, а онда је све кренуло низбрдо, па смо деценију и по морали да чекамо на вакцине домаће производње.

Таман када смо помислили да Торлак поново оживљава, епидемиолог Зоран Радовановић распршио је ову идиличну слику и поставио низ питања и недоумица које указују на то да Торлакова вакцина која је већ стигла до домова здравља, можда и није Торлакова. Додатну сумњу гради и непробојни зид ћутања на који је наишао и професор Радовановић, али и редакција Нова.рс која је безуспешно од више институција и надлежних појединаца покушала да добије одговоре.

О низу нелогичности у вези са Торлаковом вакцином, професор Радовановић је написао опширан ауторски текст у којем је поставио и низ питања на која још нема одговора.

Према сазнањима искусног епидемиолога, у процедури постоје бројне нејасноће, почевши од тога да је, по свему судећи, вршена накнадна и закаснела набавка јаја без којих нема вакцине. До њега су стигле и информације да је вакцина набављана у боцама, па је накнадно разливена у појединачна паковања.

Проблем је и то што ова вакцина није дозвољена за најугроженију групу – старије од 65 година, јер је тестирана само на радно активном становништву. Управо најстаријима је ова вакцина и најпотребнија.

“До истине не можете доћи, зато што нико неће да вам призна. Да је мување и да ту нешто смрди, то је скоро извесно. Зато сам и ја поставио питања, али, наравно, они на њих неће да одговоре. Мислим да је највероватние да ће ћутати и игнорисати, ако не буде даљег таласања”, каже Радовановић.

Судећи по искуству редакције Нова.рс професор Радовановић је у праву, пошто од надлежних институција и појединаца нисмо добили ниједан одговор, а својски смо се потрудили да се чује и њихова страна.

Директорка Торлака Вера Стојиљковић не одговара на наше позиве и поруке. Једина комуникација коју смо са њом успели да остваримо је када се јуче, очигледно не знајући ко је зове, јавила на телефон: када смо се представили и рекли да зовемо из редакције портала Нова.рс уследио је одговор да “у том случају није ништа хитно” и крај разговора. Данас се није преварила, па нам није одговорила нити на позив, нити на СМС поруку.

И Агенцији за лекове и медицинска средства послали смо упит како бисмо добили детаљније информације о самој процедури којом је вакцина одобрена и доказима да је она заиста произведена на Торлаку.

Упућени смо на Павла Зелића који је овлашћено лице за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја: “Ваш захтев је прослеђен надлежнима”, био је једини одговор. Занимало нас је и када можемо да очекујемо било какав одговор: “Не знам. Сва комуникација се одвија путем мејла”, штуро нам је речено.

Контактирали смо и Министарство здравља и Завод “Батут” – нит’ зборе, нит’ роморе. Позвали смо и послали СМС заменици директора “Батута” Дарији Кисић Тепавчевић, до објављивања овог текста одговор није стигао.

Распитали смо се и у Градском заводу за јавно здравље Београд, речено нам је за све информације, као кровна институција, задужен управо “Батут”.

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић је за агенцију Тањуг рекао да је вакцина против грипа коју је произвео Институт “Торлак” “прошла све домаће и међународне контроле, поседује сертификат добре произвођачке праксе, прошла је контролу Министарства здравља и апсолутно је равноправна са свим другим вакцинама”.

Реагујући на констатацију епидемиолога Зорана Радовановића да је Торлакова “прављена као кајгана без јаја”, казао је да не разуме такве коментаре.

“Торлакова вакцина прошла је све контролне инстанце, домаће и међународне, има сертификат добре произвођачке праксе, Министарство је контролисало и апсолутно је равноправна са свим другим вакцинама”, рекао је Јанковић за Тањуг.

На питање Нова.рс да ближе објасни о чему је реч, рекао је да – није надлежан.

“Безбедност Торлакове вакцине јемче одговарајућа клиничка испитивања, као и код свих других вакцина. Процедуре по којима се вакцине одобравају су у надлежности АЛИМС, те вас упућујем на саговорнике из те установе”, одговорио је СМС-ом Срђа Јанковић

Оних правих, потпуних и конкретних одговора надлежних нема ни за лек, па грађанима остаје само да се питају и сумњају. Баш тако настаје плодно тле за антиваксере и теорије завере, а сведоци смо да то, када се посеје, добро ниче и рађа у Србији.