Прочитај ми чланак

Тиодоровић: Ублажавање мера као награда за становништво

0

Данас заседа Кризни штаб на којем ће се одлучивати о евентуаленом ублажавању мера, као што су дозволе за одржавање разних манифетација.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да имамо стабилну ситуацију, указујући да је и Словенија подигла рампу.

Foto: Youtube

Према његовим речима, ситуација је несигурна јер је вирус ту и то треба имати на уму.

“Имали смо пуно примера као у Чешкој, на Исланду, где се ситуација погоршала са попуштањем мера. Морају да се се поштују три мере: маска у затвореном простору, одстојање и дезинфекција руку и предмета”, истакао је Тиодоровић.

Са културним и музичким манифестацијама, то ће бити нека врста награде, јер успех који имамо по стопи на 100.000 становника, а то је 7, је заслуга становника, каже епидемиолог.

У октобру ће бити Михољско лето, људи ће бити на отвореном простору, али у затвореном простору морају бити ригорозне мере, указује Тиодоровић.

Говорећи о спортским активностима, и Београдском маратону, Тиодоровић каже да ће бити тешко да се сачува дистанца и да се сачува добар резултат.

“Од организатора ће зависити да ли ћемо спровести нешто, па и Београдски маратон”, каже он.

Говорећи о грипу, Тиодоровић каже да с обзиром на податаке са јужне полулопте где грип није био са тешким клиничким сликама, може се рећи да неће бити тешких појава оболевања од група, а вакцинација почиње од 1. октобра, тако да ће се обезбедити сигурност.

Септембар је завршен, очекује нас академска година. “Било би добро да академска заједница уради као што су просветни радници у основним и средњим школама, да би студенти схватили да су важни у ширењу и опстајању болести”, каже Тиодоровић.

Према његовим речима, потребно је да се академска заједница понаша одговорно.