Прочитај ми чланак

ТЕСТИРАЈТЕ СЕ! У Србији више од 1.000 људи има сиду, а то и не зна!

0

У Србији према проценама има 3.500 људи који имају ХИВ или АИДС, али трећина њих не зна да је инфицирана, јер нема никакве манифестације, упозорили су данас представници Уније организација које се баве заштитом особа са ХИВ/АИДС-ом

– Прошле године откривено је 178 нових случајева, а 14 оболелих од АИДС-а је умрло – речено је поводом Светског дана борбе притив АИДС-а уз охрабрујућу чињеницу да особа на успешном лечењу не може да пренесе ХИВ инфекцију путем крви.

Према речима шефа Центра за саветовање, превенцију и тестирање на ХИВ Миле Павловић, бесплатно тестирање на Студентској поликлиници биће организовано од 26. новембра до 7. децембра.

– Због интересовања великог броја клијената, тестирање ћемо обављати свакодневно од 8 до 19 сати како се не би поклапала са радним временом – рекла је докторка Мила Павловић и оценила да се тестирањем показује одговорност према себи, али и другима.

Павловић је навела да ако се вирус на време открије, и крене терапија, сваки појединац може да има дуг, квалитетан и продуктиван живот.

Представник Уније Владимир Антић оценио је да положај оболелих није најбољи, али да се годинама поправља и да је обезбеђена савремена терапија.

Стигма и дискириминација су и даље велики проблем који те људе спречава да се запосле и укључе у друштвени живот као и да јавно говоре о ХИВ-у што би било позитивно у циљу превенције.

Поводом Светског дана, који се обележава 1. децембра, речено је да вирус лечењем и редовним узимањем терапије може бити успаван односно да га организам може ишчистити.

Антић је оценио и да би било добро да се Унија финансира из буџета. Током три денценије у Саветовалишту урађено је више од 58.000 тестова на ХИВ и пружено 125.000 савета, а 551 особа је сазнала да је ХИВ позитивна.

                          ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!