„ТЕСЛИНИ ОСТАЦИ У МУЗЕЈУ? Онда певачи да буду у кафанама?“

0

На сваких неколико година питање места на којем ће се налазити урна са остацима великог Николе Тесле поново је актуелна у српској јавности.

Овог пута то се догодило након што је министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић за васкршње издање листа „Православље“ рекао да би урне научника Николе Тесле и посмртни остаци Михајла Пупина требало да буду у Храму Светог Саве, чему се противи део научне заједнице.

Тим поводом гости јутарњег програма Прве били су управо Вукосављевић и Милан Шуваков из иницијативе „Одбранимо Теслу“.

Према Вукосављевићевим речима, формална надлежност око тог питања је на градској власти, али о томе треба разговарати и дебатовати.

„Питали су ме шта мислим и рекао сам – мој лични став је да урма са остацима Николе Тесле треба да буде у Храму Светог Саве“, истакао је Вукосављевић.

На питање да ли то значи да ће Министарство културе покренути одређене кораке у том смеру, Вукосављевић је одговорио одрично:
„Желимо само да покренемо јавни дијалог, да о томе причају институције, Влада, НВО, грађани… То су одлуке које су од темељног значаја за културу и не треба их доносити иза неке завесе“.

Научник и један од покретача иницијатива „Одбранимо Теслу“ Милан Шуваков каже да је његов став, „као и већине грађана“, да је Теслиним остацима место тамо где су његови потомци желели да буде – у музеју.

„Осим тога, као научник мислим да они треба да се налазе тамо где су његови изуми“, истакао је Шуваков и упитао да ли Вукосављевић „спроводи агенду неке верске организације“ зато што се бави темом Теслине урне или је реч о „излазној стратегији пошто му се клима фотеља“.

„Када је реч о фотељи то нема никакве везе, мандати се добијају и губе. А да ли сам члан неке верске организације или не… Да ли сте ви члан неке милитантне атеистичке организације“, одговорио је Вукосављевић.

Према његовим речима, непримерено је савременим друштвима да се остаци неког човека, био он научник или уметник, налазе у установи или музеју.

„Од Египта, Вавилона, Сумера, пао и у неолиту… Људи су се увек сахрањивали на гробљима или верским објектима, а нешто касније у маузолејима. То да се урна са нечијим остацима налази у музеју је јединствен и лош пример. Према тој аналогији, онда би остаци књижевника требало да буду у библиотекама, о певача народне музике у кафанама“, навео је Вукосаљевић.

„У лондонском Вестминстеру се налазе остаци двојице научника који су уздрмали све темеље вере – Њутна и Дарвина, иако су били толико омражени код цркве. Међутим, због протока времена и јединства нације они се налазе на том месту. Тамо ће бити сахрањен и Стивен Хокинг. А то да ли су верници или не нема никакве везе. Потпуна аналогија тога постоји и у Београду – у порти Саборне цркве сахрањени су Вук Караџић и Доситеј који за живота није могао бити удаљенији од цркве“, додао је он.

Шуваков је након тога истакао да је урну са Теслиним остацима у Београд током СФРЈ пренео његов потомак Сава Косановић и да је зато у музеју.

Вукосављевић је одговорио да се више пута видео са Вилијамом Тербом, који је једини Теслин потомак, и да је он „показао отвореност за решење ако се процедура покрене“.

Шуваков је ту истакао да је преко Фејсбука групу „Одбранимо Теслу“ подржало 50.000 људи, као и да се они противе идеји „незаконитог пресељења урне“, на шта је министар Вукосављевић рекао да разговарати о том питању није незаконито.

„Косановић је са Теслиним остацима направио једну гадост, ако морам то тако да кажем. Без икакве воље Николе Тесле и његових рођака извршио је кремацију сина православног свештеника на своју руку. А због чега је урна у музеју? Званични документи не постоје, али сведоци кажу да је о томе одлучивао лично Тито који није хтео да Тесла буде сахрањен на Новом гробљу“, навео је Вукосављевић.

Осим тога, он је истакао и да су у црквама сахрањени и Рене Декарт, Галилео Галилеј и Никола Коперник.

„Идеја да се Теслини остаци преместе у Храм Светог Саве није преседан, већ је у складу са светом. Пупин је, ето, сахрањен у Америци, али на гробљу поред своје супруге. Нико се не сахрањује у музејима“, истакао је он и додао да Храм Светог Саве треба да постане „српски духови пантеон“ у којем би били сахрањивани велики српски научници.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!
Подели:

12 коментара “„ТЕСЛИНИ ОСТАЦИ У МУЗЕЈУ? Онда певачи да буду у кафанама?“

 1. Lune каже:

  Hm,hmmm..Nikola,nije kasica prasica, Da stoji,ispred SPC,ako,za njega nema mesta, u muzeju,onda ga treba,vratiti u njegovo rodno selo, da ne deli sudbinu svojih zemljaka proglasenih za okupatore,sa nekim predlozima za proterivanje

 2. Виде Даничић каже:

  СРБИ И СРБИЈА ДУЖНИ СУ САХРАНИТИ ТЕСЛУ НА СРБСКИ ПРАВОСЛАВНИ НАЧИН
  „Над моштима Николе Тесле извршено је нечувено варварство. Он је после Светог Саве једини ископан из гроба и спаљен. Што је још горе његов прах је нечијом самовољом смештен у музеј и није предат мајци земљи по законима људским и Божјим.“ (М. Бећковић)
  Прах Н. Тесле треба додати праху Светога Саве у Храму Светога Саве у Београду.
  Земне остатке Н. Тесле ископао је из гроба и спалио његов сестрић С. Косановиć, угледни и утицајни масон у САД. После тога комуњарске власти у СФРЈ наградиле су га амбасадорским местом у САД.
  Тесла је убијен, ископан из гроба и спаљен, његов прах изложен је као музејски експонат у кући која је била у власништву покојног Ђ. Генчића и која ће бити враћена његовим наследницима. Теслина научна заоставштина је отета и сакривена и над њом врше злоупотребе империја зла и ционисти ради уништења света и човечанства. Он је мученик. Међутим, он је Божји човек и то му је суђено.
  Н. Тесла је био дубоко религиозан човек, његов однос према Богу и са Богом је неразумљив обичном човеку. Истовремено био је и православац и оставио је завештање да жели да буде сахрањен по православном обреду. Његова жеља није извршена и то је још један од великих србских грехова.
  Комуњаре и другосрбијанци не дозвољавају да се Теслин прах сахрани на србски начин и по православном обреду зато што хоће да спрече да овај великан остане део србске културне и научне баштине. Како ствари стоје, што пре Теслу треба сахранити у србску земљу, јер ће га ови антисрбски скотови испоручити крватској која одавно ради на томе.
  У том смислу је измишљена непостојећа Теслина изјава да се поноси својим Србством и крватском домовином?! То је апсолутна лаж, јер у Теслино време није ни постојала крватска, а Теслин завичај је био у Србској Војној Крајини у саставу Аустроугарске. (За ову тврдњу крвати као стари фалсификатори историје и чињеница измислили су да је Тесла послао 1936. Владку Мачеку телеграм захвалности на некаквој честитки у којем је наводно саопштио да се „једнако“ поноси својим србским пореклом и хрватском домовином. Посебном анализом утврђено је да је телеграм вешто фалсификован. Иначе таквом човеку, православци и Србину било је потпуно јасно да је Лика била део Војне Крајине под директном управом Беча, да крватска у то време није постојала и да никоме није могла бити домовина.) Иначе, Тесла је рођен у порти цркве у селу Штикада (за време путовања његових родитеља), а тек је накнадно пресељена његова породица у Смиљан, где је Тесла крштен. Крвати су у оба последња рата спаљивали кућу породице Тесла у Смиљану. Да је Тесла неким чудом био жив у време последњег рата са крватима, они би га сигурно жива спалили после тешког мучења.
  Теслина најближа родбина захтева да Теслин прах буде сахрањен у крипти Храма Светога Саве или у земљи крај Храма. А њихов захтев по закону мора бити уважен. Међутим, дигло се некаквих 1.000 квази научника који протествују због те намере власти (заиста ме чуди да је ова неодосманлијска власт бар један једини пут досад на страни Србства). Теслина родбина је уверена да „комунистички сој“ спречава православну сахрану њиховог великог рођака, јер у њиховим жилама и даље тече антисрбска есенција србског духа самопорицања…
  Срби браћо, постарајмо се како знамо и умемо да наш православни брат буде сахрањен по својој жељи: као Србин…

 3. Vesa каже:

  Велики Србомрзац Срђа Поповић, пре 6-7 година је правио перформанс у крунској улици и захтевао је да урна Николе Тесла остане у музеју.

  Прави шефови Срђе Поповића и Отпора су наши пријатељи из ЦИА-е и америчке дубоке државе Клинтонови, Олбрајтова, из МИ6 наш пријатељ Блер …

  Има их доста и треба се подсетити на 1999 год. Сви они који су се залагали за бомбардовање Србије, наравно то је рађено за наше добро које нисмо одмах разумели, су пријатељи и шефови Срђе Поповића и Отпора.

  Ова расправа се води под будним оком ЦИЕ-е, МИ6, и наравно наших усташких пријатеља у Загребу.

  Можда је добро о овоме консултовати и нашу славну комисију која треба да прогласи Алојзу Степинца Усташког Викара за ватиканског свеца.

  1. Lune каже:

   Hm,hmmm..samo napred, ali Nikoli Tesli tu nije mesto..
   https://www.pop-maca.com

 4. Херцеговина каже:

  Највећи син србског народа Никола Тесла, треба и мора да се (урна) похрани тамо ђе му је и мјесто, у Храму св. Саве.
  Оставите га да почива на миру у крилу Србске православне цркве којој су сви његови преци, као и он сам, припадали.

  1. Lune каже:

   Hm,hmm…zasto ? nije bio pop, mesto mu je u muzeju,uz nauku,ostavite ga na miru, vi bogomoljci,ste nacisto izludeli, , turizam iugostiteljsto,nisu nadlezni za Teslu.

  2. Херцеговина каже:

   Па теби и јесте мјесто у музеју као уникатни примјерак де..била кога само комунизам море изњедрити, вјерујем да ће те фамилија завјештати неком природњачком, да те ђаци на пракси сецирају.
   Никола Тесла није музејски експонат, но генијални син србског народа, васпитаван и живио у духу хришћанске православне вјере од побожних ћаће и матере, и као такав треба да достојно почива на мјесту као што је Храм св. Саве.

  3. Lune каже:

   Hm,hmm…pa,i ti si vidim,veliki pravoslavac, hoce,li i tebe da sahrane u hramu..?
   Sent from my iPad

  4. Lune каже:

   hm,hmm… https://www.pescanik/zloupotreba.tesle.com

   Sent from my iPad

  5. Lune каже:

   Hm,hmm..naravno,nije crkveni esponat…niti vas talibana…

   Sent from my iPad

  6. Lune каже:

   Hm,hmm…bogomoljac,imamo porodicni grob,dva groba,od pradede i prababe,tako,nemoj da brines,sa tim tvojim idiJotskim komentarima, prdez pravoslavca, na velikom zadatku, ,u Srbiji,Beogradu,Tesli…nije cuvao ovce sa tobom u Hercegovini..
   Sent from my iPad

 5. Tuta каже:

  Прави разлог за недостојно храњење Тесле је исти и данас – Хрвати својатају научника и држе кључ доношења одлука у Србији. Ова изјава је политички неподобна и цензурише се у „нашим“ јавним гласилима. У осталом, ни у овом чланку нема ни помена о правом разлогу.

Коментари су затворени.