Прочитај ми чланак

Терор издајничког режима: Оптужили их за напад на геј параду, коју је суд забранио

0

Прво основно јавно тужилаштво у Београду је поднело оптужни предлог Првом основном суду у Београду против 22 лица за које се сумња да су током "Европрајда 2022." повредили 13 полицијских службеника и правили нереде.

Оптужним предлогом окривљенима С.Ч. Ч.Л. З.Т. Г.Н. В.В. Р.Ж. Б.Г. С.М. С.Н. В.М. М.Д. И.М. Ј.Ј. Џ.М. Р.Ј. М.Н. Ч.И. У.Ц. Љ.О. и Т.Б. је стављено на терет да су кривично дело Учествовање у групи која изврши кривично дело из чл. 349 ст. 1 КЗ извршили дана 17.09.2022. године за време одржавања манифестације „Еуроприде“ на тај начин што су учествовали у групи људи која је, око 17.00 часова у другом делу града код железничке станице Карађорђев парк у Булевару ослобођења бб, напала и телесно повредила тринаест полицијских службеника МУПа РС у вршењу службене дужности, којом приликом је оштећена имовина у већем обиму и то пет возила МУПа на којима је причињена штета у износу око 3.000.000,00 динара.

У односу на окривљене Л. Т. и М. М. оптужни предлог, због извршења кривичног дела Учествовање у групи која изврши кривично дело из чл. 349 ст. 2 у вези ст. 1 КЗ, је поднет због постојања оправдане сумње да су они били коловође групе заједно са још два лица која се тренутно налазе у бекству, као и још једно лице које је са осталима учествовало у извршењу кривичног дела у саставу групе. У односу на ова три лица која се налазе у бекству тужилаштво је ставило предлог суду за одређивање притвора и издавање потернице.

Доказне радње у поступку тужилаштво је спровело у најкраћем року, у коме је саслушало све окривљене који су доступни, испитало у својству сведока оштећене и очевице догађаја, одредило вештачење телесних повреда које су задобили полицијски службеници и спровело све друге неопходне радње ради утврђивања чињеничног стања и свих околности под којима се догађај одиграо.

Тужилаштво је предложило да Први основни суд у Београду продужи притвор у односу на све окривљене и да их након спроведеног доказног поступка огласи кривим, те да коловођама, окр. Л. Т. изрекне казну затвора у трајању од 5 година, а окр. М. М. казну затвора у трајању од 4 године.

У односу на окривљене којима се ставља на терет извршење кривичног дела Учествовање у групи која изврши кривично дело из чл. 349 ст. 1 КЗ предложено је да им суд изрекне казне затвора и то окривљенима Р.Ж. М.Н. В.В. и С.Ч. казну затвора у трајању од 2 године, окривљеном З.Т. казну затвора у трајању од 1 године и 8 месеци, окривљеном Ч.Л. казну затвора у трајању од 1 године и 8 месеци, окривљеном С.Н. казну затвора у трајању од 1 године и 5 месеци, а окривљенима С.М. В.М. М.Д. Н.Г. И.М. Ј.Ј. Џ.М. Р.Ј. Б.Г. Ч.И. О.Љ. Б.Т. и Ц.У. казну затвора од 1 године и 6 месеци, све имајући у виду околности из чл. 54 КЗ које утичу да казна буде мања или већа.