Прочитај ми чланак

Теодора (21) ниже десетке на факултету, а код куће УЗГАЈА КОЗЕ! (ФОТО)

0

Породица из насеља Рушањ у београдској општини Чукарица, узгаја уматичене алпине

Упоредо док ниже деветке и десетке у индексу, будућа правница Теодора Лукић (21) на породичном имању у Рушњу узгаја козе. По њеном савету деда Слободан и отац Небојша регистровали су породично газдинство, набавили 20 уматичених алпина и учланили се у Задругу „Рушањ – Рушањ“.

Осим од продаје јарића и козјег млека, Лукићи зарађују и од домаћих козјих производа, међу којима имају и неколико врста сира и качкаваља.

Признају Лукићи да без баке Милине, која је мајстор да направи козје „посластице“, али и деке Слободана, који је у овом бизнису пастир, не би све функционисало као подмазано. Троје најмлађих Лукића, Ања, Страхиња и Теодора још се школују, Небојша ради при Војној академији.

– Одмалена сам расла уз животиње, па ми бављење сточарством не представља никакав проблем. Чак ми смета када гледам како моји вршњаци једва чекају да побегну са села, а њиве широм Србије стоје запарложене. Већ деценијама узгајамо козе, али сада први пут ове алпске лепотице са педигреом. Добили смо субвенцију државе, која нам је помогла да оформимо стадо и започнемо посао – каже Теодора.

Теодорино стадо је младо. Најстарија коза има седам година, а већина су двогодишњакиње. Сваког дана, током седам месеци годишње, Лукићи имају принос од 80 литара козјег млека. Док литар млека продају по цени од 180 динара, килограм сира је 600, а качкаваља 1.200 динара.

Јарићи пак коштају 50 евра, а уматичени и 150 евра. Како Теодора каже, потребно је 10 коза да се оформи стадо, а цена уматичене козе је, 250 до 300 евра. Са друге стране, после почетног улога, ако козе има ко да чува, оне нису велики трошак. Испаша је главни и најздравији оброк, а додатак су житарице.

– Однедавно смо ушли у нашу локалну задругу, јер сматрамо да је удруживање изузетно важно и једини начин да се организовано пласира производ. Наша задруга ће се тек ширити, вероватно ћемо окупити још козара. Засада су чланови већином пчелари. Али, све нас везује иста љубав према земљи и животињама – прича ова девојка.

Земљорадничка задруга „Рушањ-Рушањ“ је основана пре две године, а у њеном склопу су, осим козара, 12 пчелара и три ратара. По речима Драгића Анђелића, који има 50 кошница, пчеларство може да буде изузетно профитабилно.

Како каже, код доброг пчелара, добро друштво, или кошница, у којој ради око 60.000 пчела, може са три паше да произведе 75 килограма меда. А да би се покренуо посао, потребно је око 6.000 евра.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!