Прочитај ми чланак

Температура пада за 15 степени: Ускоро захлађење

0

Долазак праве зиме сачекаћемо још само мало. Данас нас очекује углавном сунчано време, док се за сутра најављује постепено наоблачење, а онда од среде јаче погоршање и захлађење, најавио је метеоролог Марко Чубрило. Међутим, око 22. новембра следи нови обрт - стабилизација времена уз разведравање.

– Данас ће још преовлађивати претежно сунчано и релативно топло време уз слаб ветар. Дневни максимум кретаће се од 14 до 19 степени Целзијуса. Сутра ће бити углавном претежно сунчано преподне, док се послеподне и увече на западу, југозападу и северозападу региона очекује постепено јаче наоблачење које ће на крајњем југозападу и западу понегде условити и кишу. Дневни максимум биће од 12 до 18 степени Целзијуса – каже Чубрило.

Foto: N.S.

– У среду још релативно топло уз наоблачење са кишом док ће само на југоистоку региона већи део дана бити сув. Ветар слаб, јужни, а дневни максимум кретаће се од 11 до 18 степени Целзијуса. У четвртак се рачуна на премештање хладног фронта који нам доноси појачан северни ветар и захлађење, док ће дуж Јадрана почети бура. Дневни максимум у осетном паду у односу на протекли период и требао би се кретати од 5 до 11 степени Целзијуса. У четвртак падавине и на југоистоку региона, док ће крајем дана уз престанак падавина уследити делимично разведравање. На планинама са преко 1.300 метара надморске висине кишу ће сменити снег – додаје Чубрило.

У петак и за дане викенда модели сигнализирају нову, секундарну, циклогенезу и од тачног положаја и путање тог циклона зависи колико ћемо хладног ваздуха повући ка нама, стручно објашњава он. Темепратура ће бити нижа за чак 15 степени од данашње.

– Максимуми би се у том случају кретали од 2 до 8, а на истоку Србије око -1 степен Целзијуса и тамо би чак могло бити и ледене кише. Уколико центар циклона као што то тренутно показује оперативни ЕЦМWФ буде мало западније, негде над средишњим Јадраном, количина хладног ваздуха ће бити мања али ће свакако бити обилних падавина уз јаче захлађење – пише Чубрило.

Даљи развој времена нас, каже, вероватно око 22. новембра води ка стабилнијем и мало топлијем периоду, док би крајем месеца било услова за ново захлађење.