Прочитај ми чланак

Температура ће опет ићи на 15 степени, а на снег можемо да заборавимо до…

0

"Прва шанса за снег у нижим пределима, била би вероватно негде између 20. и 24. децембра".

У Србији ће сутра бити облачно и хладно, местимично са слабом кишом и суснежицом у нижим пределима, а у брдско-планинским са слабим снегом и то углавном пре подне. По подне ће бити суво, уз смањење облачности. Ветар слаб и умерен северозападни. Најнижа температура од 0 до 3 °C, а највиша од 3 до 7 °C, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

У Београду ће бити облачно и хладно, повремено са слабом кишом и то углавном ујутро и пре подне. По подне суво уз постепено смањење облачности. Ветар слаб северозападни. Температура без већег колебања, од 2 до 4 °C.

Снег је поново „одложен“, бар онај који се неће одмах отопити, а метеоролог Недељко Тодоровић открио је шта наредних дана можемо да очекујемо.

„Можемо очекивати ову варијанту времена са температурама мало испод просека, то значи као данас или сутра са овим максималним температурама негде између 3 и 6 степени, уз нешто слабих падавина, пре свега снега у планинама. У нижим пределима, мало кише и мало снега, али занемарљива количина падавина, тако да снег ако би негде и пао у нижим пределима, то би само забелео траву, возила, евентуално негде кровове. У планинским пределима снега и нема сада много, негде између 5 и 10 центиметара, можда за неки центиметар да га буде више сутра и прекосутра. У сваком случају нема неких озбиљних зимских, тако да кажем, снежних падавина, па вероватно и наредних 10 дана. Зато што се почетком наредне седмице, то је значи од 11. децембар, па негде до 14. децембра очекује једна епизода топлијег времена. Што значи да би она максимална температура у већини места била између 10 и 15 степени“, рекао је метеоролог, преноси Курир.

Прву следећу шансу за снег прогнозира тек од 20. децембра, а недавно је за Нова.рс рекао да није неоправдано очекивати снег и у новогодишњој ноћи.

„Обично овако, кад у децембру мало поскочи температура, то је знак да ће после тога да захладни, значи негде 14. би почела киша. Негде око 21. до 23. децембра била би једна хладнија варијанта времена. А прва шанса за снег у нижим пределима, била би вероватно негде између 20. и 24. децембра. То још није извесно, јер то је неких скоро 15-ак дана унапред, не бих смео да тврдим поуздано да ће баш тако бити, али хајде да кажемо, има наговештаја. Ово је типично децембарско време. Значи, условно гледајући, први снег као појава забележен је крајем новембра. Према стогодишњој статистици све је у реду, мислим према очекивању“, закључио је Тодоровић.

Према прогнози РХМЗ за наредних седам дана, у суботу ће бити умерено облачно са сунчаним интервалима и суво, а у недељу са северозапада стиже ново пролазно наоблачење са кишом, у брдско-планинским пределима са слабим пролазним снегом. Почетком наредне седмице очекује се пораст дневних температура у већини места од 10 до 15 °C, уз краткотрајну кишу. Јаче наоблачење и захлађење с кишом, на планинама са снегом уз појачан северозападни ветар очекује се у среду средином дана на северу, а до краја дана и у осталим крајевима. Крајем периода облачно и хладније, местимично са кишом, на планинама са снегом, преноси Танјуг.