Прочитај ми чланак

Телима бране заштићену зону Бару Рева! Шуму затрпавају шутом! (ВИДЕО)

0

Грађани београдског насеља Крњача, Александар Јовановић Ћута из удружења "Очувајмо реке Старе планине", архитекта Драгољуб Бакић и чланови више Еко удружења дошли су на депонију грађевинског отпада у природном станишту Рева и блокирали истовар шута, саопштило је удружење Бела чапља. Из Секретаријата за заштиту животне средине кажу да су у току радови на изградњи постројења за третман - складиштење и поновно искоришћење неопасног грађевинског отпада.

У саопштењу се наводи да се затрпавањем стабала отпадом, преко пута Аде Хује, на само пет километара од центра Београда, масакрира 80 хектара шуме Рева.

У том природном станишту стотине камиона даноноћно истоварају отпад, а план је да се ту истовари 100.000 тона дробљеног шута и мешаног грађевинског отпада, стоји у саопштењу.

Грађани који су дошли у Реву подигли су шаторе и саопштили да се одатле неће померити и неће дизволити убијање дрвећа, птица и биљака, а позвали су Београђане да им се придруже.

Они захтевају хитну обуставу радова док се не заврши корекција студије о утицају на животну средину, од градоначелника Београда траже да дође на Реву и изјасни се зашто се дозвољава уништавање зелене оазе, а од министарке за заштиту животне средине да хитном реакцијом обустави радове и екоцид.

Секретаријат: У току радови за постројење за третман неопасног отпада

Секретаријат за заштиту животне средине Београда саопштио је да су на левој обали Дунава, у Реви, у току радови на изградњи постројења за третман, односно складиштење и поновно искоришћење неопасног грађевинског отпада. Наводи се да се постројење гради у складу са Решењем о привременој грађевинској дозволи које је издао Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове Градске управе Града Београда 12. јануара ове године.

Објашњава се да је то постројење у функцији припреме агрегата за насипање будуће „Слободне зоне Београда”, подручје Рева, која је Планом детаљне регулације привредне зоне између саобраћајнице СМТ, Панчевачког пута и Дунава намењена привредним делатностима.

Планом детаљне регулације предвиђено је претходно насипање терена у циљу његовог подизања до коте високих вода, уз препоруку да се са насипањем терена у циљу изградње започне много пре него што се терен приведе намени, како би се остварило консолидационо слегање тла и насипа, наводи се у саопштењу.

Указује се да је постројење привременог типа и омогућава да се земља из ископа и грађевински отпад одлажу на ту локацију, прерађују и користе за насипање терена, водећи рачуна о животној средини.

Додаје се да је у Секретаријату за заштиту животне средине у току поступак оцене студије о процени утицаја тог постројења на животну средину која је у функцији издавања дозволе за третман, односно складиштења и поновног искоришћења неопасног отпада.