Прочитај ми чланак

Телеком се опет задужује, све трошкове сносиће грађани

0

Представници Телекома Србије најављују да ће та компанија изаћи на европско тржиште обвезница како би рефинансирала дугове према банкама. Тврде да им пословање од тога не зависи и да њихове корпоративне обвезнице неће утицати на повећање дуга. Економски стручњаци кажу да тим потезом Телеком још једном показује да је у лошој финансијској ситуацији и да ће се додатно задужити.

О новим пословним подухватима, представници Телекома причају скоро искључиво за медије који су у њиховом власништву. Директор компаније Владимир Лучић је за новоотворени Блумберг Адрија рекао да Телеком Србија планира да рефинансира дуговања према банкама.

„Излазак на европско тржиште обвезница није нешто од чега пословање Телекома Србије есенцијално зависи. Емитовање корпоративних дужничких хартија од вредности замишљено је као средство да се дуг банкама смањи. Наше корпоративне обвезнице не би нама повећале дуг. Оне би само део тог банкарског дуга рефинансирале“, рекао је Лучић, генерални директор Телекома Србије.

Професор економије Горан Радосављевић каже да Телеком због великог дуга није у стању да отплати своје кредите и да због тога излази на европско тржиште обвезница. Упозорава да је реч о новом задуживању те компаније.

„Ера јефтиног новца је завршена и у овом тренутку ће се Телеком сигурно скупље задужити него што се задуживао пре неколико година, поготово кад имамо у виду да се Телеком прошли пут задужио из примарне емисије државе, да је Народна банка откупила део тих обвезница или највише половину тих обвезница, а да суштински тако јефтин новац они више неће наћи. Међутим, то је сада питање њихове пословне политике и саме ликвидности“, наводи Горан Радосављевић, професор ФЕФА.

Телеком Србија је у септембру 2020. емитовао корпоративне обвезнице у вредности од око 200 милиона евра. Лист Данас је писао да су четири пословне банке тада купиле петогодишње обвезнице, а да их је Народна банка од њих откупила у вредности од око 100 милиона евра. Иако се у свом пословању Телеком углавном ослања на помоћ државе, то га не спречава да троши новац на различитим фронотовима. За шест сезона Премијер лиге плаћа 600 милиона евра. Финансирао је и отварање више телевизија у Србији. За куповину кабловских оператера – Коперникус, Радијус вектор и неколико мањих – процењује се да је потрошио више од 300 милиона евра. Стручњаци кажу да је због преинвестирања, Телеком одавно у тешкој позицији.

„Ако Телеком може да функционише на овај начин данас у Србији и покушава да то продужава на не знам који рок у будућности, задужујући се, то значи да ће тај дуг да се нагомила као обавеза Телекома, а ако то Телеком не може да измири, онда је то дефинитивно као обавеза државе, што му исто дође као и обавеза грађана Србије. Сасвим свеједно да ли се задужује Телеком или неко то ради у име Телекома или то пада на терет буџета – на крају ће дуг платити грађани“, наводи Петар Ђукић, професор економије са Технолошко-металуршког факултета.

„Уколико се Телеком нешто спектакуларно не промени и почне да остварује неке феноменално добре резултате, у овом тренутку ти резултати су далеко од онога колико би уз толике инвестиције требало да буду, Телеком ће неком догледном року имати проблема са ликвидношћу, односно са плаћањем својих обавеза, тада ћемо видети да ли је овај излазак на тржиште био добар или не“, констатује проф. Радосављевић.

Представници Телекома тврде да су задовољни пословањем компаније, и да су у првих шест месеци приходи расли. Поручују и да их из тог разлога, како кажу, претерано не брине тренутна финансијска ситуација у свету, поготово када се узме у обзир да је Телеком завршио велики инвестициони циклус.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!