Прочитај ми чланак

Сви звуци и покрети Балкана на Краљевом тргу уз Уна Сага Сербику

0

После величанственог концерта Симфонијског оркестра РТС-а под диригентском палицом маестра Бојана Суђића, у ноћи када се навршавало 128 година од посете Златибору краља Александра Обреновића и интересантног фестивала „Изворске капи“ на коме су бирани у току два дана Први глас и Прва хармоника Србије, вечерас је 23. августа програм „Златиборског културног лета“ настављен у сличном али ипак специфичном духу кроз играчко приповедање Una Saga Serbice.

Ова играчка група која постоји већ више од 20 година и из године у годину постиже све веће резултате и постигнућа у свом уметничком изражавању, свој концерт и наступ на позорници Краљевог трга започела је око 21 час. У скоро 2 сата игре и плеса, комбинације традиционалних и
модерних звукова, балета и фолклора окупљеној публици дочарана је сва разноликост звукова, окрета и покрета, али и народних предања наше земље и Балкана, што је и основна мисија и циљ под којим раде и стварају.

Вечерашњи и први наступ на Златибору био је уникатан музичко-сценски и играчки перформанс и на неки начин синтеза три пројекта који су обележи рад ове играчке трупе, „Игре и звуци Балкана“, „Бановић Страхиња“ и последњег из 2018. године „Игра богова“.

Такође, у току вечери окупљени посетиоци златне планине и Краљевог трга могли су се упознати са туристичком понудом Општине Ивањица чија је Туристичка организација имала овде промоцију и најаву предстојеће „Нушићијаде 2021“ која ће се одржати од 26. до 29. августа.

Да подсетимо „Una Saga Serbika је плесна група, која се бави очувањем традиције на један иновативан начин. Модернизацијом етно музике и изворних игара промовише аутентично наслеђе српског и народа Балкана, а следећи догађај у оквиру “Златиборског културног лета” је 25. августа на Краљевом тргу од 21 час, музички фестивал „Моравски бисери“.