Прочитај ми чланак

Сви се уједињују у протест против литијума и бора – следи радикализација!

0

"Крени - Промени обавио је консултације са еколошким организацијама окупљеним око СЕОС-а и мештанима угрожених подручја. Уважен је став мештана да мораторијум на само 20 година изазива зебњу и несигурност, као и да ће се људи селити, а инвеститори заобилазити наведене крајеве", наведено је у саопштењу иницијативе Крени - Промени, које преносимо у целости.

„Договорени су заједнички протести који ће бити радикализовани до распуштања Народне скупштине. Тражимо да се усвоји последњи заједнички захтев: Трајна забрана на истраживање и експолатацију бора и литијума на територији целе Србије.


Наредни кораци радикализације биће објављени на заједничком протесту у Београду у четвртак испред Председништва, 3. фебруара у 19 сати.

За данас је са локалним иницијативима заказан протест у Ваљеву у 19 сати.

Тражимо да власт уважи аргументе водећих српских научника који јасно указују да је ископавање бора и литијума еколошки неодрживо, као и да послуша сопствени народ. Уколико је власт заиста отерала Рио Тинто, исти законски третман и забрана мора ваћити и за остале компаније и за друдге делове Србије“, закључено је у саопштењу Крени – Промени.