Прочитај ми чланак

Светски медији: Десетине хиљада људи марширало Београдом против Вучићевог режима

0

Више десетина хиљада људи учествовало је на скупу у Београду, позивајући на оставке највиших званичника и укидање дозвола медијима под контролом државе који промовишу насиље, пишу светске агенције.

Агенција АП наводи да су хиљаде људи марширале у понедељак у Србији у тишини, у изливу туге и беса против популистичке владе и њеног реаговања након два напада прошле недеље у којима је погинуло 17 људи, а рањена 21 особа, међу којима многа деца.

Након званичног завршетка протеста, неки од демонстраната узвикивали су пароле против аутократског председника Србије Александра Вучића, захтевајући од њега да се повуче, пише АП.

Скупови у Београду и Новом Саду под слоганом „Србија против насиља“ одржани су на позив опозиционих странака које су тражиле оставке министара и укидање дозвола мејнстрим медијима под контролом државе који промовишу насиље и којима често у програму гостују осуђени ратни злочинци и криминалци, наводи агенција.

Званичне процене о броју људи на улицама није било, али су очевици рекли да је реч о највећем скупу против Вучића последњих година.

И агенција Франс прес пише да су десетине хиљада људи марширале у понедељак увече у Београду тражећи оставке политичких лидера и против промовисања насиља у медијима.

Опозиција позива на укидање ријалити програма који „промовишу насиље, неморал и агресивност“ и затварање провладиних листова које оптужују за ширење „лажних информација“.

Би-Би-Си (ББЦ) је пренео да су се десетине хиљада Срба придружиле протестима против насиља, захтевајући да највиши званичници владе поднесу оставке, као и да се укину новине и ТВ станице за које кажу да промовишу насиље.

„Желимо сигурне школе, улице, села и градове за сву децу“, чуло се са протеста.

Хина је јавила да су десетине хиљада учесника протеста поручиле властима у Београду да ће „цела Србија стати“ ако њихови захтеви за прекид насиља у јавном простору не буду испуњени до 12. маја.

Проевропска опозиција позвала је на протест, истичући да скуп није страначки већ побуна против насиља у јавном простору, медијима и политици, додаје Хина.

Подсећамо, протестни скуп опозиције, „Србија против насиља“, поводом масовних убистава у Србији, одржан је синоћ у Београду. Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић изјавио је да је, према полицијским проценама, на протесту учествовало 50.000 људи.

Протестни скупови одржани су и у још неколико градова Србије.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је очекивао да на протесту “Србија против насиља” чује неке предлоге, али да су “злоупотребљене емоције људи”.