СВЕДОЧЕЊЕ ИЗ КИНЕ Због бојкота Вучић скрива епидемију

0

"Мерама превенције не дозволиш вирусу да се рашири. А наша власт је правила шале, то им је било забавно. Ја разумем шта је ту проблем. Они желе да повећају излазност, да људи не буду уплашени, па да не изађу на изборе и да онда велики председник има излазност од 20 одсто. Не желим да верујем да је он спреман да жртвује људе да би победио на изборима, каже Предраг Никић из Сечња, који од 2014. ради у Гвангжуу, граду на југу Кине.

– Кинези су све урадили како би смањили број заражених. Овај град има 14 милиона становника, као два Лондона, и у овом граду у последње две недеље немамо ниједну новозаражену особу. Људи и даље носе маске, због предострожности. Вирус корона је заустављен овде и нестао је, али Кинези су и даље толико опрезни, да нису отворили ни шопинг центре, ни ресторане, ни школе. Неке фабрике се полако отварају – каже Никић.

Наш саговорник додаје да га је изненадила недавна конференција председника Србије Александра Вучића, у вези са вирусом корона.

– Наш председник и онај доктор који позива жене да иду у шопинг у Италију. Нисам могао да верујем шта причају. Ти људи треба да иду у затвор. Да им се организује суђење и да иду у затвор, немам други коментар – каже наш саговорник и додаје:

– Властима у Србији је све ово спрдња и са свим су закаснили. Пуно мојих пијатеља који исто раде у Кини, и када су се вратили у Београд, рекли су да у Београду не постоји никаква контрола на аеродрому. Било ко од тих људи ко је био заражен, потпуно несметано је ушао у државу и отишао где год. Код своје породице, у шопинг центре, и с могућношћу да заразе још невероватан број људи око себе. Јако касно су у Србији кренули са било чим. Вирус је у децембру кренуо из Вухана. У јануару је почео да се шири. Они нису ништа урадили читавог јануара, ништа нису урадили читавог фебруара и сачекали су 11. март, а мало пре тога збијали шале и говорили људима да је ситуација опуштена – објашњава Никић.

– Не кажем да треба имати разлога за невиђену панику. Овај вирус није као шпански грип 1918. од кога је умрло 70 милиона људи. Није ни као ебола, блажи је, али треба да се предузму мере да се не дозволи ширење. То је оно што су Кинези врло успешно урадили. На популацију од милијарду и 300 милиона становника, оставили су број на 70 хиљада, и то највише у Вухану, одакле је вирус и потекао.

Никић наводи да су најбитније мере превенције, које надлежни у Србији нису предузели.

– Мерама превенције не дозволиш вирусу да се рашири. А наша власт је правила шале, то им је било забавно. Ја разумем шта је ту проблем. Они желе да повећају излазност, да људи не буду уплашени, па да не изађу на изборе и да онда велики председник има излазност од 20 одсто. Просто не желим да верујем да је он спреман да жртвује људе да би победио на изборима – каже Никић и истиче, да се температура мерила свима који су долазили у Кину, те да је таква врста превенције најбитнија.

– На било какву назнаку болести, човек се не пушта унутра или се води у карантин. То у Србији нико није радио. Нико у Београду на аеродрому није мерио темепературу. Ни овима који су долазили из Италије није мерена темепература. И тај карантин који је Влада захтевала од својих грађана, јесте успорио економију, али су они жртвовали економију у фебруару, да би смањили број оболелих и уништили корону у најмногољуднијој држави на свету – закључује наш саговорник.

Подсетимо, у Србији је засад регистровано 12 случајева оболелих од коронавируса, објављено је на сајту министарства здравља. Што се тиче мера превенције, скупови у затвореном са више од 100 људи биће забрањени у Србији, док ће школе, вртићи и факултети наставити да раде.

То је најавио председник Александар Вучић после састанка са премијерком Аном Брнабић и представницима свих здравствених и других институција које учествују у борби против коронавируса.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!