Прочитај ми чланак

Свечаност поводом два века од Другог српског устанка

0
Прослава Другог српског устанка у Такову, Фото: РТС

Прослава Другог српског устанка у Такову, Фото: РТС

Полагањем венаца почела централна свечаност поводом два века од Таковског устанка и Дана Војске Србије, која се одржава у Такову, на простору Спомен-парка „Таковски грм“. Председник доделио војне заставе јединицама ранга бригаде Војске Србије.

Овогодишњу свечаност, која одише духом два значајна празника, уз одавање војних и државних почасти устаницима и полагање венаца, обележила је и атрактивни егзерцир Гарде.

Гарда Војске Србије у Београду и Такову извела је почасну аритељријску паљбу.

Свечаност је обележила и примопредаја војних застава које је председник Републике Србије доделио јединицама ранга бригаде Војске Србије.

Председник Србије Томислав Николи поручио је из Такова да су се на том месту пре два века Срби подигли на устанак који је донео жељену слободу.

„На почету 19. векла када су европске земље бележиле нова технолошка достигнућа, српски народ је живео у ропству“, навео је Николић обраћајући се присутнима.

Председник је рекао да сада као и тада Србија се бори за принципе правде.

„Нећемо да одступимо од уневерзалних принципа колико год покушавали да их погазе голом силом“, навео је председник додајући да не можемо да прихватимо стварање хибридне државе на нашој територији.

Николић је рекао да су преко Србије империје долазиле и пролазиле док су их Срби испраћали.
Војска Србије прославља свој празник 23. априла, у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.

Други српски устанак, који је водио коначном крају турске власти предводио је Милош Обреновић.
После двомесечних борби Турци су се задржали само у Београду и у неколико утврђених градова.

 

RTS