Прочитај ми чланак

СВЕ О СИНДРОМУ „ИЗНЕНАДНЕ СМРТИ“: Ево од чега је умро син Жике Тодоровића…

0

Случај трогодишњег Дејана није једини и синдром изненадне смрти деце је растући проблем у целом свету. Синдромом (СИДС) сматра се стање када беба у креветићу остане без живота, а не постоји ниједно објашњење због чега се то догодило. Статистички подаци још показују да је СИДС чешћи код дечака него код девојчица

Изненадна смрт трогодишњег Дејана, сина глумца Срђана Тодоровића шокирала је домаћу јавност, а обдукција дечака показала је да је узрок трагедије такозвани СИДС – „изненадна смрт“. Иако се најпре спекулисало да је узрок смрти тровање, мајка Ана је то демантовала.

Постоје два ентитета: синдром изненадне смрти одојчета и синдром изненадне смрти старијег детета. Синдром изненадне смрти старијег детета се јавља код деце старије од годину дана, најчешће у сну. По учесталости је мање заступљен него код одојчади.

Случај малог Дејана није једини и синдром изненадне смрти је растући проблем у целом свету.

Синдромом изненадне смрти (СИДС) сматра се стање када дете у креветићу остане без живота, а не постоји ниједно објашњење због чега се то догодило, пише сајт Ливе Сциенце. Према подацима америчког Центра за контролу и превенцију болести, то је водећи узрок смрти беба, а у Америци је, само у току 2010. године, тако живот изгубило више две хиљаде деце.

Статистички подаци још показују да је СИДС чешћи код дечака него код девојчица. Овај научни сајт је издвојио познате узроке и начине превенције.

Узроци

Амерички национални здравствени институти као најчећше факторе који доводе до СИДС-а наводе следеће:

*беба се тешко буди
*потешкоће организма да детектује вишак угљен-диоксида у крви
*спавање на стомаку или на боку
*спавање на изразито меканим површинама
*спавање с родитељима
*прерано рођење или мала тежина на рођењу
*изложеност бебе дуванском диму – и током мајчине трудноће и по рођењу детета
*недовољна пренатална нега
*сиромаштво
*то што је беба једна од близанаца или тројки, четворки итд.
*кратак размак између трудноћа

Превенција

Што се тиче начина одбране од могућности за појаву синдрома изненадне смрти, сајт ЛивеСциенце изнео је препоруке Америчке педијатријске академије. Стручњаци из ове институције саветују:

*Нека беба спава на леђима. (Према подацима Америчке педијатријске академије, ово смањује вероватноћу за СИДС за чак 50 одсто.)
*Дете би требало да спава на тврђој подлози.
*Беба не би требало да дели постељу, тј. да спава с родитељима. С друге стране, препоручује се да бебин креветац буде у соби у којој спавају и родитељи.
*У кревецу не треба да буду јастучићи, беспотребни ћебићи и плишане играчке.
*Температура не би смела да буде превисока.
*Не користите производе који се могу пронаћи на тржишту, а који се рекламирају као превентиве за синдром изненадне смрти јер ниједан од њих није одобрен од стране званичних институција, нити тестиран на безбедност и ефективност.
*Не приморавајте бебу да користи цуцлу, али јој је, уколико она то жели, дајте током дремке или спавања.
*Уз то, национални здравствени институти препоручују и дојење као одличну заштиту јер се тако смањује вероватноћа да ће се развити инфекције дисајних путева.