Прочитај ми чланак

Све мања заступљеност евра у светској трговини

0

Насупрот паду валуте ЕУ прекограничне трансакције у кинеским јуанима скочиле су на највиши ниво у последњих пет месеци

Међународна трговина реализована у еврима прошлог месеца је забележила најнижи ниво у последње три године, објавио је „Блумберг“ позивајући се на податке Друштва за међубанкарске финансијске телекомуникације (SWIFT).

Статистички подаци SWIFT-а показали су да је удео прекограничних трансакција које укључују евро пао на 31,74 одсто у априлу са 32,64 посто колико је износио у марту.
Отворите Телеграм да примате избор наших најбољих вести

У извештају се констатује и да су плаћања у америчком долару порасла на 42,71 одсто са 41,74 посто у марту, док су прекограничне трансакције у кинеским јуанима скочиле на највиши ниво у последњих пет месеци. Удео плаћања у јапанском јену пао је на 3,51 одсто у априлу са 4,78 одсто у марту.

„Удео долара наставио је да расте након колапса неколико америчких зајмодаваца и забринутости око швајцарске банке Креди Свис, коју је преузео УБС“, пренео је „Блумберг“.

Извештај је указао и да је, упркос недавном паду, евро и даље другопласирана валута за међународна плаћања на SWIFT-у.

Истовремено употреба јуана у глобалној трговини стално расте у складу с напорима кинеске владе да интернационализује своју валуту. Јуан заправо игра главну улогу у светској трговини јер све више земаља настоји да смањи своје ослањање на западни финансијски систем, а посебно на амерички долар.

Русија и њени партнери све више користе локалне валуте у међусобној трговини, а раде и на успостављању нове резервне валуте услед западних санкција уведених Москви.