Прочитај ми чланак

„Сутра долазе машине „Миленијум тима“ с полицијом, телима ћемо бранити свако дрво“

0

Активисти у "Šodroš Survivor kampu" упозорени су да у понедељак 17. октобра, на подручје Каменичке аде и Шодроша долазе машине "Миленијум тима" праћене јаким полицијским снагама, објавила је данас на Фејсбук страници организација Еколошки фронт Новог Сада и позвала Новосађане да им се придруже у одбрани Шодроша од најављене урбанизације.

У саопштењу се наводи да ће „полиција бити у опреми за разбијање демонстрација“, а да је разлог њиховом доласку је „наводна потреба да се „разминира’ терен“.

„Нејасно је како се све ове године није нашло за сходно да се обележи овај простор, а грађани упозоре на опасност. Нејасно је и где ће са полицајцима уколико се наводне мине активирају“, констатују у саопштењу активисти који данима дежурају у Шодрош кампу противећи се најављеној масовној градњи на том подручју.

Они су уверени да је „једини разлог“ моћ те механизације да „до 50 центиметара у дубину све пред собом уништи и сравни са земљом за врло кратко време, комплетан биљни и животињски свет који јој се нађе на путу, те да се доврши започет посао из јуна“, када су грађани протестом зауставили дрвосече на подручју Шодроша.

Активисти тврде да им је „незванична информација упућена као упозорење“, али поручују да неће „устукнути пред машинама и телима ће бранити свако дрво“, као што су досад више пута јавно наглашавали. Полицију су позвали да „малтретира грађане и да не употребљава силу“.

„Кисеоник, још увек, исти дишемо, дрвеће нам је неопходно. Моле се (полицајци) да, уколико (градоначелник Новог Сада) Милош Вучевић и заменик Милан Ђурић пошаљу своје криминалне фаланге и приватно обезбеђење, реагују и уклоне их, јер су у више наврата по наредби провоцирали, малтретирали и злостављали грађане, због чега је долазило до инцидената“, наглашено је у саопштењу.

„Они нису добродошли. Кампери се са полицијом неће сукобљавати, али машину која уништава све пред собом ће зауставити“, поручили су активисти „Шодрош кампа“.

Они су позвали Новосађане и Новосађанке да се прикључе и помогну „у заштити шуме и природе пред незаситим инвеститорима који су руинирали град“.

Активисти су навели и више разлога због којих су позвали надлежне институције да обуставе припремне радове за изградњу моста у продужетку Булевара Европе. Како су навели, пратећи мост није обилазница, јер саобраћајница пролази кроз Нови Сад, а уз то ће се градити и вијадукт у дужини већој од 1.300 метара.

Наводе и да је урбанизација бродоградилишта и претварање локација у простор за станоградњу супротна Просторном плану Републике Србије до 2035., наводи се да јавности није приказан архитектонски пројекат моста и пратећа путна структура, као и то да „град нема луксуз да град мост који не решава проблем саобраћаја у Новом Саду и који није функционална обилазница“.