Прочитај ми чланак

Струка о пресуди Јутки: Казна минимална, чудо да је и осуђен

0

Пресуда Основног суда у Крушевцу, којом је некадашњи председник општине Брус Милутин Јеличић Јутка, осуђен на три месеца затвора због недозвољених полних радњи и спопадања Марије Лукић, поделила је мишљења, како лаичке, тако и стручне јавности. Док Лукићева тврдњи да је задовољна исходом судског поступка, угледни српски правници са којима је портал Нова.рс разговарао, не скривају забринутост да ће ова пресуда, након жалбеног поступка, постати и правоснажна.

“Незахвално је коментарисати неправоснажну пресуду, а са друге стране, мислим да су грађани изиритирани његовим понашењем и чињеницом да Марија, сасвим сигурно, није једина, него је једина која је истрпела невиђене притиске. Три месеца је на граници доњег минимума, међутим, овде, када би се узело у обзир његово понашење током поступка, односно држање пред судом што по Закону суд мора узети у обзир, могла се изрећи и виша казна”, каже за наш портал Прелевић.

Foto: Printscreen / Insajder video

Познати београдски адвокат истиче и да се ова пресуда, након жалби, неће одржати јер је јасно да је Јеличић миљеник актуелне владајуће странке.

“Оно чега се ја бојим јесте да ће Апелациони суд, обзиром да је Јутка миљеник власти, ту казну да му услови и да ће, за ту тако малу, да му изрекне условну осуду. Ја се тога бојим, ми смо дошли у ситуацију да не важе исте казне за обичан свет и за оне власти. Обзиром у којој земљи живимо и какав је притисак на правосуђе, ја сам пријатно изненађен и да је осуђен, а посебно на затворску казну”, додаје Прелевић.

Са друге стране и пензионисана професорка Правног факултета у Београду Весна Ракић-Водинелић сматра да је, на основу информацијама које је досад прочитала, казна преблага.

“За кривично дело недозвољене полне радње, основни облик, запрећена је новчана казна или затвор до три године. Тешко да могу да коментаришем висину казне, када не знам тачно образложење пресуде и шта је учињено, али сама чињеница да он већ има све условне осуде и да му суд није нашао никакве олакшавајуће околности, мени се, на први поглед, та казна чини благом”, додаје Ракић-Водинелић и додаје:

“То је првостепена пресуда, ту ће се жалити сам тужилац, који је тражио већу казну, претпостављам и осуђени, док, нажалост, оштећена Марија Лукић нема права да изјави жалбу”, каже професорка.

Подсетимо, Милутин Јеличић Јутка осуђен је данас на три месеца затвора, након што је, после дужег непојављивања на претресима, коначно дошао на рочишту. За кривично дело полно узнемиравање суд сматра да тужилац није пружио довољно доказа.

Иначе, Лукићева је раније за портал Нова.рс изјавила да је задовољна пресудом и да је она намењена свим женама које су од њега претрпеле сексуално узнемиравање.