Прочитај ми чланак

„Стручњак“ за поплаве и мраз – Чучковић: Могуће одлагање грејне сезоне

0

Градски менаџер Мирослав Чучковић рекао је да ће грејна сезона почети 15. октобра, али да је и могуће одлагање од неколико дана уколико дани буду топлији. Истакао је ће температуре у становима током зиме бити као и претходних година.

„Довољне количине гаса, ремонтовани системи Београдских електрана, ремонтовани системи Лазаревца и Обреновца који су потпуно независни од Београдских електрана, гарант су да ћемо имати сигурно испоруку до домова“, рекао је Чучковић гостујући у Београдској хроници на РТС.

Према његовим речима, током сезоне у становима ће бити иста температура као и претходних година.

„Енергетски биланс државе мора да буде подржан и од стране Београда. Сваки степен мањи у стану, значи киловат више у том истом стану јер ће се људи догревати климом, грејалицама. Морамо сви заједно, грађани, руководство града са ЕПС-ом и Министарство енергетике да кроз ову зиму прођемо“, наводи градски менаџер.

Додаје да се ова грејна сезона неће разликовати од претходних.

„Буџет града Београда је 150 милијарди динара, од тога се 17 милијарди динара опредељује за гас“, каже Чучковић.

Где ће Београд штедети

Градски менаџер каже да и да је Град предао 20 конкретних мера Министарству енергетике за штедњу струје, те да се мере између осталих односе и јавну расвету, рад фонтана, спортске центре.

„Цена струје данас на тржишту је таква да сваки киловат који уштедимо као држава, може значити више новца у буџету Републике, као и у буџету Београда и осталих градова“ наглашава Чучковић.

На питање да ли ће бити довољно горива за јавни превоз, Чучковић одговара да неће бити проблема са јавним превозом, али ни са осталим јавним службама које су зависне од горива, попут одношења комуналног отпада или градског зеленила.

За шта је више новца обезбеђено

Ребаланс буџета је усвојен, а више новца је одвојено за набавку енергената. Чучковић појашњава да је више новца одвојено и за реконструкцију главних саобраћајница у Београду, а да је мање за пројекте који не могу тренутно да се реализују због имовинско-правних односа, попут вртића у Сремчици.

Говорећи о плановима за заштиту животне средине, Чучовић наводи као пример топлану Земун, која прешла са мазута на гас.

„То је стални посао, као и уштеда енергија. Колико год свако од нас буде учинио, ми ћемо на тај начин бити сигурнији и безбеднији, када је реч о животној средини“, закључују градски менаџер Мирослав Чучковић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!