Прочитај ми чланак

СТРАВИЧНЕ ПОСЛЕДИЦЕ БАЦАЊА ПЕТАРДИ Због пар минута забаве, деца остају без руку!

0

Сваке године, посебно око празника, дође до повреда због бацања петарди. Не прође година без вести да је неко дете тешко повређено док се играло са овим пиротехничким средствима. Иако је њихова продаја малолетним лицима забрањена, како се најлуђа ноћ ближи прасак петарди је широм Србије све учесталији.

zatvorska-ili-novcana-kazna-za-upotrebu-petardi-na-javnom-mestu

Сваке године, посебно око празника, дође до повреда због бацања петарди. Не прође година без вести да је неко дете тешко повређено док се играло са овим пиротехничким средствима. Иако је њихова продаја малолетним лицима забрањена, како се најлуђа ноћ ближи прасак петарди је широм Србије све учесталији.

Једна од тежих несрећа догодила се пре само шест дана, када је четрнаестогодишњи дечак тешко је повређен док је бацао петарде у Љубљани.

Како је саопштено из Клиничког центра у главном граду Словеније, лекари су због повреда које је задобио морали да му ампутирају обе шаке.

Међутим, како су пренели локални медији, он је задобио и повреде лица, очију али и слуха, јер је до несреће дошло у затвореном простору, у његовој соби.

Сличне несреће, нажалост, нису реткост ни у Србији. Тако је М. Н. (77) из Прокупља почетком јануара ове године задобио повреде шаке док је унуцима објашњавао како се бацају петарде.

Далеко теже је прошао дечак М.Ј. (9) из Бора коме је петарда прошле године експлодирала у руци и нанела му тешке повреде. Како је тада испричала дечакова мајка, петарду је нашао на улици, а упаљач му је дао неко од деце са којом се играо испред зграде.

Апел лекара: Не бацајте педарде, опасне су!

Уочи новогодишњих празника огласили су се и лекари, који су упозорили да се сваке године сусрећу са повредама које настају због петарди, од површних благих опекотина, до тежих опекотина са знацима инфекције, отворени и затворени преломи и делимичне или потпуне ампутације, затим повреде очију и слуха.

Петарде нису играчке

Петарде, нису играчке, упозоравају уочи предстојећих празника сви надлежžни и подсећају да пиротехничка средства никако не треба куповати од неовлашћених лица и на местима која за то немају дозволе, а посебно да их деца не купују и не користе без контроле родитеља.

Начелник Управе за ванредне ситуације града Београда Раде Милошевић рекао је да је продаја и употреба пиротехничких средстава повећана уочи новогодишњих и божићних празника, али је, истиче, појачана и контрола.

– Пре свега мислим на обилазак продавница које имају сагласност, односно, добијено решење да се баве том врстом трговине, али обилазимо и сва она места где је у неком ранијем периоду постајала могућност или су се нелегално продавала пириотехничка средства – рекао је Милошевић.

Ветеринари: Животиње могу да доживе срчани удар због петарди

Осим што овај вид забаве може да доведе до озбиљних повреда, могу и да узнемире како људе тако и животиње и доведу до срчаних удара. Управо из тог разлога, ветеринар Зоолошког врта у Јагодини Владимир Јовановић, замолио је пре неколико дана грађане да за време новогодишњих празника не бацају петарде у близини ЗОО врта, јер детонације, како је рекао, могу проузроковати срчани удар код животиња, па и смрт.