Прочитај ми чланак

СТРАШНО: У Бору измеренa 12 пута већа загађеност ваздуха неголи у Београду!

0

- Због нагутаног дима осећао сам главобољу и мучнину, за Србин.инфо каже становник Бора након што је у том граду, у понедељак, 21. децембра, у раним јутарњим часовима измерен ниво загађености ваздуха  показивао индекс 999, у дану када је, на пример, у Београду измерена загађеност ваздуха показивала индекс 80.

 Другим речима, почетком викенду, у Бору је у појединим тренутцима 12 пута била већа загађеност ваздуха неголи у Београду! А о томе не извештавају медији у Србији.

– Одмах сам осећао и жеђ, па сам попио тада и доста воде, наставља за наш портал Борјанин (име познато редакцији), додајући да нико унапред не обавештава грађане да постоји могућност да наступи загађење ваздуха, иако сви у Бору знају да је рудник узрочник неквалитетног ваздуха у овом источносрпском граду.

Oбјављен пројекат ископа за проширење топионице бакра у Бору

Компанија “Србија Зиђин Копер” (Сербиа Зијин Цоппер) поднела је Министарству заштите животне средине захтев за одлучивање о потреби процене утицаја на животну средину планираних земљаних радова неопходних због повећања капацитета топионице бакра.

На јавни увид тако је стављен пројекат припремних радова – ископа неопходног за изградњу, доградњу и реконструкцију топионице у оквиру комплекса Србија Зиђин Копера на три парцеле у катастарској општини Бор 2.

Заинтересована јавност увид у садржину документа може остварити у просторијама Министарства или преко службеног сајта а мишљења се достављају у року од 10 дана.

– Иако постоје сирене, које су за време НАТО бомбардовања Србије означавали авионе, а које су до скоро Кинези користили у 6, 15 и 21 час да означе почетак смена у руднику, оне нису укључиване да обавесте макар народ да је у току велико загађење ваздуха и да тада не треба излазити на улицу, констатује споменути Борјанин за Србин.инфо, видно разочаран због ситуације у своме граду.

Бор, када је загађен (слика горе) и чист (слика доле) ваздух. ФОТО: Приватна архива

А да екстремна загађеност ваздуха у Бору није реткост говори чињеница да је и суботу 19. децембра, у Бору је индекс загађености са ПМ10 честицама, у појединим часовима достигао висину до невероватног индекса од 991! (Више о свему погледајте овде: ОПАСНО ПО ЖИВОТ: У Бору неколико сати коефицијент загађености био 991!)

НОВА СТУДИЈА Прва јасна веза између дуготрајне изложености загађењу ваздуха и стопе смртности од короне

Пацијенти оболели од корона вируса у подручијма која су имала високи ниво загађења пре пандемије су чешће умирали од инфекције него пацијенти у чистијим деловима земље, наводи се у новој националној студији са Харварда која указује на прву јасну везу између дуготрајне изложености загађењу ваздуха и стопе смртности од короне.

У анализи 3008 округа у Сједињеним Државама, научници са -Универзитета Харвард Т.Х. Чејн школе јавног здравља, открили су да су виши нивои ситних, опасних честица у ваздуху, познате као ПМ2.5 честице повезане са вишом стопом смртности од короне заразе.

Харвардска анализа је прва национална студија која је показала статистичку везу између, откривајући велико преклапање између смрти од короне и дуготрајним излагањем ситним честицама.

Резултати ове студије наводе да дуготрајна изложеност загађеном ваздуху повећава могућност доживљавања најтежих исхода, написали су аутори студије.

Студија је однета на рецензију и објављивање у престижном часопису о медицини Њу Ингланд Журнал.

“Ова студија пружа доказе да ће окрузи који имају већу загађеност ваздуха имати већи ризик од смрти звог короне”, рекла је Франческа, професорка биостатистике на Харварду која је водила студију.

Подручја са вишим нивоима загађења, рекла је др. Франческа, ће бити она која ће имати више хоспитализованих, вечи број умрлих.

Шта су ПМ честице?

ПМ честице – суспендоване честице – Particulate matter, познате као невидљиве убице из ваздуха престављају прашину мању од 10 микрона, мешавину чврстих честица дима, чађи, прашине и киселине, уз тешке метале попут олова, кадмијума, никла и арсена, а настају као последица комбинованог утицаја грејања, саобраћаја и индустрије. У приорди су присутне и мање од 4, 2.5 па и 1 микрон.

Уз ПМ10 увек иду и ПМ2.5 честице које још лакше доспевају у организам јер су ситније, и управо оне са собом носе тешке метале.

ПМ2.5 честице су веома мале и оне могу да се уоче само помоћу микроскопа.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!