Прочитај ми чланак

Страшне бројке: Београд најзагађенији град на свету

0

Од раног јутра стижу нам страшне бројке - Београд се поново нашао на првом месту најзагађенијих градова на свету, те је аларм на мерним апликацијама у јако опасној љубичастој боји. Како преноси Еко стража, ноћас је уз Београд била бројка 237 на апликацији која мери загађење у градовима широм света.

За собом је Београд оставио чак и Њу Делхи који је познат по црним рекордима када су у питању отрови у ваздуху.

Сада је ситуација нешто боља, али Београд је и даље у црвеном, што значи да је ваздух јако опасан по здравље, посебно за осетљиве групе, тј. оне они који имају проблема са дисајним органима.

У таквим ситуацијама најбоље је остати код куће, а ко посебно мора да води рачуна говорио је др Петар Боровић.

„Пошто је загађење ваздуха велико, напоље не би требало да иду плућни болесници, људи који имају анемију, затим кардиоваскуларни болесници, астматичари, а није добро ни за децу“, каже доктор Петар Боровић.

Доктор је истакао зашто су ове категорије угроженије од других кад је ваздух видљив голим оком.

„Њихов организам већ има своје проблеме, а све ово додатно погоршава постојеће стање, тако да онда настају додатни проблеми – нема довољно ваздуха, јављају се главобоља, нервоза, а мора човек да дише…“

Раније је и др Дејан Жујовић, пулмолог, за наш портал говорио о последицама које загађен ваздух оставља по наше здравље.

„С једне стране, због огромног загађења су могуће краткорочне последице по зравље. Ту је бронхитис, као и погоршање хроничних болести плућа, попут астме. Међутим, осим тога, могућа је већа појава инфаркта и можданог удара у тим данима већег загађења. Тада и отприлике људи 30 одсто чешће завршавају у коронарним јединицама у болницама.“

С друге стране, отрови у ваздуху нас трују на дуже стазе, што долази на наплату касније, с годинама, и то врло скупо.

„То је свакако већи број карцинома плућа, по ком иначе предњачимо у Европи. Такође, свако осмо дете које оболи од астме оболело је због нездравог ваздуха“, напомиње доктор Жујовић.