СТРАШАН ПРИЗОР КОД ПАРАЋИНА: Убијено цело јато белих рода и још других птица ВИДЕО

0

Цело јато белих рода и друге птице, укупно њих 40, страдале су од удара струје код Параћина, саопштило је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

Орнитолози Друштва за заштиту и проучавање птица Србије у уторак су изашли на терен након позива више забринутих грађана из села Поточац код Параћина.

ФОТО: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

Грађани су се пожалили на честе прекиде у снабдевању електричном енергијом за које су од локалне електродистрибуције сазнали да потичу од масовног страдања птица на средњенапонском далеководу који се протеже дуж тока Велике Мораве. Далековод пролази кроз плодна поља долине Велике Мораве, а у непосредној околини налазе се градска депонија и бројне баре настале вађењем песка и шљунка, наводи Друштво на свом сајту.

Испод 13 далеководних стубова пронађено је 40 птица које је убила струја.

Орнитолози су избројали чак 28 мртвих белих рода, као и девет гавранова, једног мишара, једну сиву врану и једног чворка. Нађена је и једна преживела, али озбиљно повређена бела рода која је током дана збринута у Бео-зоо врту.

„Застарашујући призор птица са спрженим ногама и перјем јасно је указивао на то да су птице страдале услед струјног удара. Док смо пребројавали птице нисмо се надали да ћемо се суочити са чињеницом да је на тој локацији страдало читаво јато белих рода“, рекао је Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

STRUJA UBILA CELO JATO BELIH RODA

📢 STRUJA UBILA CELO JATO BELIH RODA 📢Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u utorak, 13. avgusta 2019. zatekli su stravičan prizor nedaleko od Paraćina. Ispod stubova srednjenaponskog dalekovoda pronašli su leševe 40 ptica. 28 mrtvih belih roda, 9 gavranova, jednog mišara, jednu sivu vranu i jednog čvorka. Više detalja o slučaju na linku ⬇️⬇️⬇️http://pticesrbije.rs/2019/08/14/strahota-kod-paracina-celo-jato-belih-roda-ubila-struja/

Posted by Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije on Среда, 14. август 2019.

Он додаје да их је највише забринуло то што се птице на тој локацији налазе у својеврсној еколошкој замци.

„Беле роде користе долину Велике Мораве као селидбени коридор а депонију која се налази у близини далековода као извор хране. Кобни стубови далековода се налазе између ове две важне тачке и птицама делују као добро место за одмор“, навео је Кнежевић.

О случају је обавештен Завод за заштиту природе Србије и Инспекција за заштиту животне средине општине Параћин, која је организовала прикупљање лешева.

Према доступним подацима, овај случај је до сада најдрастичније страдање птица од такозване електрокуције у Србији. Широм света деценијама уназад врше се истраживања и примењују техничко-технолошка решења за ублажавање и заустављање оваквих помора птица. У Србији су прва истраживања започета тек прошле године и то на малом узорку у јужном и средњем Банату.

Вишемесечни мониторинг орнитолога из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије указао је на потребу за хитном изолацијом стубова и жица средњенапонских далековода, што би била нова пракса у заштити електричне мреже и заштити фауне птица.

„Очекујемо од Електропривреде Србије брзу реакцију и хитно спречавање даљег страдања птица код Параћина. Поменута компанија то дугује својим потрошачима, и наравно птицама које су екстремно угожене њиховом инфраструктуром“, наглашава Кнежевић.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије објавило је на Фејсбуку узнемирујући видео-снимак проналаска страдалих птица.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!