Прочитај ми чланак

СТРАНИ ПРОИЗВОДИ ТРУЈУ СРПСКУ ДЕЦУ: Кашице за бебе пуне арсена!

0

У кашицама за бебе произвођача "ХИПП" пронађен је повећан садржај арсена, саопштено је из Министарства здравља.

– Обавештавамо јавност да је санитарни инспектор Одељења за санитарну инспекцију, Одсека за санитарни надзор за гранично подручје Београд, донео решење увознику „Aлца трговина“ д.о.о. из Београда, о забрани увоза дијететског производа, храна за одојчад и малу децу „ХИП Био Инстант кашица – пиринчане пахуљице“, 20 г нето, лот: 6001791, извозника „ХИПП ГмбХ & Цо. Експорт КГ Aустрија“, због тога што наведени производ не одговара условима прописаним  Законом о безбедности хране и Правилником о здравственој исправности дијететских производа у погледу повећаног садржаја арсена – наводи се у саопштењу Министарства.

pixabay.com

Као наводе даље, лабораторијску анализу је извршила овлашћена и акредитована лабораторија Градског завода за јавно здравље Београд, а увозник се изјаснио да не жели суперанализу предметног узорка.

Решењем је наређено да се предметна пошиљка врати испоручиоцу или на безбедан начин уништи преко овлашћене организације.

Aрсен је познати канцероген који повећава ризик од кардиоваскуларних и имунолошких болести, као и различитих облика карцинома. Он утиче на ДНК и мења га. Повезан је и с дијабетесом и оштећењем нервног система, али и с раком плућа и бешике. Посебно је опасан за децу, а установљено је да чак и бебе у материци имају слабији имунитет ако је мајка у трудноћи јела пуно пиринчаних производа.