Прочитај ми чланак

Штрајк у Пошти и упад полиције у D Express оголио кризу власти СНС

0

За ниске плате и незадовољство поштара који преживљавају са 40.000 динара, режим Александра Вучића пронашао је кривца у виду приватне фирме "D Express". После медијског "топлог зеца" и оптужби напредњака, у просторије ове фирме у ноћи између четвртка и петка је без налога упала полиција. Све је најављено преко провладиних таблоида, док се кривица са системског уништавања Поште управо пребацује на приватну фирму. Власт која у кампањи јури да заустави пад рејтинга, пронашла је новог кривца и по потреби наћи ће и новог само да би прикрила лош избор кадрова који су више у служби партије, него државе.

Данима радници Поште покушавају да нађу саговорника међу државним функционерима који ће послушати њихове проблеме и подићи им плате од којих одавно не могу да живе. Добили су одговор да је део њих политички инструиран и политизован.

За оправдано незадовољство радника Поште, председник и његови сарадници пронашли су решење – оптужили су приватну компанију „D Express“ да стоји иза штрајка поштара, након чега је УКП касно у ноћи између четвртка и петка упао у просторије поменуте фирме.

Без полицијског, али са јасним политичким налогом, полиција је претраживала папире и тако још једном бацила на колена и оно мало од остатака правне државе.

Тиме је Вучић, али и режим СНС покушао да угаси још један пламен у великом пожару незадовољства који букти последњих недеља. Подсећања ради, поред поштара на улицама су пољопривредници, а своје незадовољство изразили су и запослени у приватним вртићима и медицинским установама.

Уместо да реши нагомилане проблеме, власт је пронашла „чаробни штапић“ – оптужила је друге за лоше вођење државе и јавних предузећа.

Бивши посланик Демократске странке (ДС) и кандидат на коалиционој листи „Србија против насиља“ Срђан Миливојевић каже да је Вучић изгубио компас и да очигледно мисли да му је све дозвољено у борби за власт.

– Вучић губи компас, нема моралне кочнице и очигледно мисли да му је све дозвољено у борби за опстанак на власти. Може сваког да означи као непријатеља Србије. Вучић све достојанствене људе жели да представи не само као непријатеље свог режима, већ Србије. Јасно се види како злоупотребљава системе власти, користи МУП да упадају у „D Express“, а нико из надлежног министарства није ни помислио да испита наводе о ребрендирању лога Поште у износу од 1,5 милиона евра – поручује Миливојевић и додаје да Александар Вучић не може да функционише без непријатеља, укључујући и људе са којима 11 година дели власт.

Коментаришући упад полиције у приватну фирму „D Express“, Миливојевић наглашава да Вучић политизује да иза те фирме стоји Јунајтед група и да он ниједан дан не може да прође без скандала у којима на таргетерија медије под контролом ове ове групе.

– Насрнути на приватну компанију, која послује у Србији и која нема никакве везе са штрајком и којој штрајк ремети пословање, мени је несхватљиво. Нигде нисам чуо да Пошта може да послује са губицима, то нигде нема у свету. Бусамо се у груди, позивамо стране инвеститоре да дођу и отворе фирме, а онда имате ситуацију да репресивни апарат државе без судског налога и законског основа упадају у поштански систем, где оптужују приватну фирму да стоји иза штрајка поште политизујући што иза те фирме стоји Јунајтед група. Не знам да ли је Вучић толико уплашен од губитка власти да не може ниједан дан да прође без његовог скандала и не може ни да дан да прође да не таргетира Нову, Н1 и Јунајтед групу – закључује Миливојевић.

Талас незадовољства озбиљно је паралисао државу последњих дана. Због штрајка поштара колапс је доживело и правосуђе, а пољопривредници су већ готово недељу дана на улицама. Сви траже боље услове, праведнији статус у друштву у којем је очигледно једна каста ближа власти привилегована.

Управо је пословање Поште под лупом јавности јер фирма послује у губитку. Зоран Ђорђевић, кадар СНС успео је за кратко време да доведе предузеће на ивицу опстанка. Иако очигледно нема простора за повећење зарада радницима који преживљавају, велики новац се издваја за спонзорства, промену лога и других ствари од којих никакве користи немају радници.