Прочитај ми чланак

“Стоп злочину”: Протест грађана због загађења у Бору (ВИДЕО)

0

У Бору је у току еколошки протест грађана због учесталог прекомерног аерозагађења. Окупљање је почело у 10 часова испред Капије града на “четвртом километру” одакле се кренуло у протестну шетњу градским улицама. На порталу Нова.рс пратите уживо протест преко Фејсбук странице портала Бор030.нет.

Бор је, према извештају Агенције за заштиту животне средине о стању квалитета ваздуха, прошле године био један од најзагађенијих градова у Србији.

Ваздух у центру Бора је означен као опасан по здравље људи – количина сумпор-диоксида измерена у Градском парку 13 пута је била већа изнад дозвољених 500 микрограма по метру кубном (µг/м³) три или више сати заредом.

“Стоп злочину над борском децом”, транспаренти су које носе грађани у протесту протв загађења у Бору. Окупљени истичу да очекују миран протест, да на њему нема места политици.

“Желимо само чисто небо”, поручују грађани.

Окупљени су, како јавља Н1, поручили да неће одсутати од својих захтева – борбе за чист ваздух, истичући да је то “вапај за животом”.

Активиста иницијативе “Млади против аерозагађења” Илија Ђуричић је истакао да је то требало да се деси много раније.

“Један од разлога зашто је оволико аерозагађење јесте управо то што институције не раде свој посао”, рекао је Ђуричић за Н1.

Додао је да притисак јавности треба да се настави све док се не добију гаранције да ће топионица, када поново почне са радом, радити без да загађује ваздух.

“Ми немамо елементарне основе да дишемо чист ваздух, на том смо нивоу”, рекао је Ђуричић и додао да ће доћи до радикализације протеста уколико не буде адекватног одговора

Како је Нова.рс већ писала, мерне станице Агенције за заштиту животне средине данима бележе прекомерно загађење сумпор-диоскидом (СО2) у борском градском парку.
Ова загађења се готово свакодневно понављају откако је, од пре две године, Србија продала РТБ Бор стратешком партнеру “Зиђину”. Загађење је управо био и разлог да градска власт поднесе кривичну пријаву против одговорних у кинеској компанији “Зиђин”.

Градска управа Бора поднела је кривичну пријаву против одговорних у кинеској компанији “Зиђин” због вишедневног прекомерног загађења – првенствено сумпор-диоксидом, али и другим штетним материјама по здравље становништва.