Прочитај ми чланак

Стиже захлађење: Крај лепог времена, снег и пад температуре за 10 степени

0

Максимална температура у четвртак и петак биће од 19 до 24 степена, у Београду до 22-23°C.

Вечерас и званично стиже пролеће, а и време ће наредних дана бити у складу са календаром. Ипак, на самом крају седмице очекује нас захлађење, па ће крај марта бити обележен свежијим и променљивим временом.

Foto: N.S.

Прави пролећни викенд је иза нас, а максимална температура достигла је 21°C.

И данас ће у Србији бити топло, али уз нешто више облака. Очекују се и дужи сунчани интервали. Дакле, у Србији ће данас бити умерено облачно и топло. Ветар ће бити у скретању на северозападни.

Максимална температура биће од 15 степени на северу Бачке до 20 степени у јужним, централним и источним пределима Србије, у Београду до 18.

Крајем дана у северозападним, а током ноћи и у осталим пределима Србије очекује се јаче наоблачење, понегде са кишом и пљусковима.

У уторак ће у Војводини очекује разведравање, па ће током дана бити претежно сунчано. У осталим пределима Србије очекује се претежно облачно са кишом и пљусковима. Дуваће слаб до умерен северозападни ветар, у Војводини, на планинама и на истоку Србије током дана повремено и јак.

Максимална температура биће од 15 до 19 степени, у Београду до 17.

У среду се очекује претежно сунчано, уз скретање ветра на јужни, а температура ће бити без битније промене у односу на уторак.

Србија ће у четвртак и петак бити под утицајем термичког висинског гребена са југозапада, уз прилив врло топле ваздушне масе. Истовремено, у приземљу се очекује утицај антицклона, па ће време бити стабилно.

У четвртак и петак у Србији ће бити сунчано и веома топло за ово доба године, на северу Србије уз нешто више облачности. Дуваће југозападни ветар.

Максимална температура биће од 19 до 24 степена, у Београду до 22-23°C.

У суботу се очекује пролазак ослабљеноог хладног фронта, уз пролазно наоблачење. Понегде се очекује слаба киша, а ветар ће бити у скретању на северозападни.

Очекује се тек мањи пад температуре ваздуха и она ће бити од 16 до 20 степени, у Београду до 18. Дакле, остаће и даље топло. До вечери се очекује и разведравање.

Главнина промене очекује се у ноћи између недеље и понедељка. На самом крају седмице преко северне Европе премештаће се изражени циклон, а у склопу њега и хладни фронт.

У недељу пре подне сунчано и топло. После подне у северним и западним, а током вечери и ноћи и у осталим пределима Србије очекује се јаче наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином. Ово погоршање времена биће условљено продором хладног фронта, па ће ветар бити у скретању на јак северозападни, а температура ће бити у паду.

Максимална температура биће 16 степени на северозападу до 22 на југоистоку Србије, у Београду до 20.

У понедељак ће у Србији бити облачно и свежије са кишом, на вишим планинама са снегом. Дуваће јак северозападни ветар, а како ће са северозапада и севера бити изражен продор хладније ваздушне масе, биће и хладније.

У уторак ујутро слабе падавине, током дана разведравање.

Максимална температура следећег понедељка и уторка, тј. око 27-28. марта биће нижа за седам до осам степени нижа у односу на претходне дане и кретаће се у понедељак од 11 до 15 степени, у Београду до 13, а у уторак од 8 до 14 степени, у Београду до 12.

Након захлађења, пред сам крај марта отопљење, али не задуго, јер се око 1. априла према тренутним прогнозама поново очекује освежење са кишом, на планинама са снегом.

Просечна максимална температура у Србији за трећу декаду марта је од 12 до 16 степени. Дакле, током ове седмице максимална температура биже углавном за пет до седам степени виша од просека, док се последње седмице марта очекује пад, а током појединих дана она ће бити и за неколико степени нижа од просека.

Снежни покривач на планинама до 1200 метара надморске висине већ се отопио. До краја ове седмице очекује се интензивно топљење и на вишим планинама. Тренутно на Копаонику има 35 цм снега, а до краја седмице очекује се пад на 10 ак центиметара. Добра вест је да се око 27. марта очекује захлађење, а на вишим планинама падаће снег, што би могло да продужи сезону скијања и унутар априла.