Прочитај ми чланак

СТИЖЕ СНЕГ Метеоролог открио када ће пасти, а ево и шта нас чека до краја месеца

0

Јаче захлађење праћено снегом и у нижим пределима стиже у Србију, каже временска прогноза метеоролога Ивана Ристића. Друга половина новембра доноси велику промену времена у целој Европи.

– Хладан арктички ваздух захватиће северну и део источне Европе до Карпата. У тим крајевима температуре ће бити испод нуле и очекују се ледени дани када највиша дневна температура не прелази 0°C. Истовремено, серија таласа влажног атланског ваздуха кретаће се преко западне и јужне Европе ка Балканском полуострву – рекао је и додао да ће наша земља бити под утицајем таласа влажног ваздуха са Атлантика, али и прилива хладног ваздуха са севера и североистока.

– У среду, 16. новембра, претежно облачно, током дана у целој земљи се очекује киша. Ветар слаб и умерен, јужни и југозападни. Највиша дневна температура од 12-16°C. У четвртак, 17. новембра, већи део дана облачно и свежије, киша ће у преподневним часовима престати а поподне и крајем дана доћи ће до делимичног разведравања. Ветар слаб и умерен, северозападни. Максимална температура у мањем паду и кретаће се од 9-13°C. У петак, 18. новембра, уследиће јаче наоблачење са кишом у већем делу земље.

– Са овим наоблачењем почеће и прилив хладнијег ваздуха са севера и североистока, који ће у дане викенда 19 и 20. новембра условити пад температуре и снег, прво на планинама, а у ноћи измедју суботе и недеље и недељу пре подне и у брдовитим пределима изнад 300-400 м надморске висине. Понегде се снег очекује и у нижим пределима. У недељу минимална температура од 1-4°C а максимална температура од 3-7°C – истакао је Ристић и додао какво нас време очекује наредне недеље:

– У понедељак, 21. новембра, хладно током дана престанак падавина и делимично разведравање. Ветар слаб и умерен северозападни. Најнижа јутарња температура од 0-3°C, а највиша од 4-8°C. Од уторка, 22. новембра, са појачаним југоисточним ветром, познатијим као Кошава, почиње прилив нешто топлијег ваздуха са југозапада који ће условити мањи пораст дневних температура. До петка, 25. новембра, смена сунца и облака, повремено има услова за кишу, на вишим планинама снег. Највиша дневна температура кретаће се у овом периоду од 8-13°C. Затим од суботе, 26. новембра, облачно и све хладније, повремено са падавинама, услед постепеног пада температуре снега може бити и у нижим пределима – навео је он.