Прочитај ми чланак

Стиже погоршање времена: У суботу олујни удари “северца“, а од недеље ледени дан

0

У току вечери и ноћи у Србији се очекује јаче погоршање времена, уз падавине и олујни ветар.

Јаче наоблачење са кишом захватиће прво северне и североисточне пределе Србије, а током ноћи и јутра прошириће се и на остале пределе. У брдско-планинским пределима очекује се снег, а услова за суснежицу и влажан снег биће и у нижим пределима јужне, југозападне и југоисточне Србије. Температура током ноћи кретаће се од 2 до 6°C, на југу Србије око 0°C, а на планинама испод 0°C.

Foto: N.S.

Продор хладног фронта биће пропраћен веома јаким северозападним ветром, а због огромне разлике у ваздушном притиску између истока и запада, очекују се и олујни удари северозападног ветра. Широм Србије очекују се олуујни удари преко 70 км/х, а у деловима Србије биће удара и преко 90 км/х. Како је реч о олујном и веома опасном ветром, потребан је велики опрез, јер ветар ових удара може да услови материјалну штету.

Ветар ће у суботу дувати током целог дана, а најјачи удари очекују се средином дана.

Иначе, у суботу током дана биће облачно са кишом, на југу и на југоиостоку Србије са суснежицом и снегом, док се у брдско-планинским пределима очекују обилни снег, вејавица и снежна мећава. Максимална температура биће од 3 до 7°C, у Београду до 5°C. У току дана очекује се даљи пад температуре, па ће киша прећи у суснежицу и снег и у нижим пределима западне и централне Србије.

У пределима са кишом очекује се од 10 до 20 милиметара по квадратном метру, док се у пределима са снегом очекује од 5 до 15 цм, а на планинама и преко 20 цм. Због олујног ветра, у брдско-планинским пределима очекују се снежни наноси и сметови. Комбинација олујног ветра и снега у брдско-планинским пределима може бити потенцијално опасна појава у саобраћају, јер може доћи до наноса, па и до блокаде саобраћаја усред непроходних путева. Препоручује се огроман опрез и да се без зимске опреме и ланаца не креће на пут, нарочито у јужним и југозападним пределима Србије и на планинама.

У току вечери у северним пределима Србије очекује се разведравање, пре свега у Војводини.

На северу другог дана викенда биће суво и углавном ведро, а у осталим пределима Србије облачно са слабим снегом, уз престанак падавина до краја дана. Добра вест је да ће веома јак северозападни ветар до краја дана бити у постепеном слабљењу.

У недељу се у већем делу Србије очекује ледени дан. Јутарња температура биће од -6 до -2°C, у Београду до -4°C, максимална дневна од -4°C Србије до 1°C на северу Војводине и у Неготинској Крајини, у Београду до -1°C.

Почетком следеће седмице у Србији се очекују ледени дани, што значи да максимална температура неће прелазити 0°C. Током јутра се очекује и до -10°C, локално и ниже, у Београду и испод -5°C, а на планинама и на Пештеру биће и ниже од -15°C. Биће суво и без падавина.

Од средине следеће седмице очекује се пораст температура и оне ће прећи у “плус“.