Прочитај ми чланак

Стиже песак из Сахаре: У Србији ће падати „прљава“ киша

0

У овом часу све више јача циклон изнад Јадранског мора

После дужег низа веома хладног времена, данашњи дан у Србији је прави пролећни. Нажалост, већ од сутра следи јаче погоршање времена, а са севера Африке стићи ће и честице песка из Сахаре.

Foto: N.S.

Данашње јутро у Србији освануло је ведро и хладно. У деловима североисточне, југоисточне, јужне и западне Србије и на вишим планинама било је и мраза. Температура у Вршцу и у Великом Градишту опала је на испод 0°C. У осталим пределима Србије минималне температуре биле су изнад 0°C, али је и у многим тим пределима забележен мраз на 5 цм изнад тла.

У наставку јутра врло брзо је отоплило, тако да је већ овог преподнева у свим пределима Србије било топло, а око поднева су већ понегде достигле и 20°C.

У наставку дана очекује се претежно сунчано и релативно топло за ово доба године.

Максимална температура биће од 18°C у Сомбору и Неготину до 24°C у Ваљеву и у Лозницу, у Београду 22°C. У осталим пределима Србије максимална температура биће углавном од 20 до 22°C.

У овом часу све више јача циклон изнад Јадранског мора. Он ће пред крај дана донети Србији повећање облачности и појачање југоисточног ветра, а током петка у кошавском подручју и на планинама југоисточни ветар имаће и олујне ударе.

Већ у току ноћи у северозападним, а у петак и у осталим пределима Србије очекује се јаче наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином. Како ће се Србија налазити у предњем сектору циклона, биће изражено и југозападно висинско струјање, па ће до Србије и нашег подручја стизати и честице песка из Сахаре.

Дакле, у петак и током викенда киша која буде падала у Србији, садржаће честице пустињског песка, па ће она бити „прљава“, а ова појава највише ће бити видљива на возилима.

Циклон ће и током викенда, али и почетком следеће седмице доносити Србију кишу и пљускове са грмљавином. Ипак, најсунчаније очекује се у суботу и тада се очекују и дужи суви периоди.

У понедељак ће током дана центар циклона одмакнути мало источније од Србије ка области Карпата, па ће почети да дува северозападни ветар.

Максимална температура у петак биће од 12°C на северозападу Војводине до 20°C на југоистоку Србије, а током викенда од 15 до 20°C. Нешто свежије биће у првој половини следеће седмице.

С обзиром на то да је просек максималне температуре за ово доба године од 15 до 20°C, видимо да ће током предстојећих празника бити углавном око просечних вредности.

Према тренутним прогнозама, стабилзација времена не очекује се до 20. априла, па ће киша до тада бити скоро свакодневна појава.