Прочитај ми чланак

СТИЖЕ ЈАКО ЗАХЛАЂЕЊЕ, мраз и снег у Србији: Објављена прогноза за наредне дане!

0

Метеоролог Ђорђе Ђурић објавио је на свом Фејсбук профилу временску прогнозу за наредне дане.

– Након јучерашњих 20°C, од сутра погоршање времена. У наредном периоду честа активност циклона, уз честе падавине и ветровито време, а од викенда и за десетак степени хладније, уз снег на планинама. Половина новембра, а време и даље не наликује овом делу године. Максимална температура достигла је јуче (понедељак) у централним пределима Србије 20°C и најтоплије је било у Крагујевцу, док је у Београду било 18°C. С обзиром на то да је просек максималних температура за ово доба године од осам до 12°C, видимо да су оне за седам-осам степени више од просека за средину новембра – пише Ђурић и додаје:

– За разлику од јучерашњег, правог пролећног дана, данашњи дан биће свежији и уз доток нешто влажаније ваздушне масе, па се понегде на северу Војводине очекује слаба киша. У већини осталих предела Србије очекује се променљиво облачно и суво са сунчаним интервалима, а понегде се очекује и дуже задржавање магле или ниске облачности, нарочито на северозападу и истоку Србије (Неготинска Крајина). У кошавском подручју данас ће дувати умерен до јак југоисточни ветар. Максимална температура биће данас од 12 до 18°C, у Београду до 15°C.

Он наводи да се „у среду преко нашег подручја очекује премештање Циклона из Ђеновског залива даље на исток преко Панонске низије“.

– Пре подне у северним, а средином дана, после подне и увече и у осталим пределима Србије очекује се јаче наоблачење са кишом и пљусковима. Дуваће слаб до умерен југозападни ветар, у Бачкој северозападни. Већи део Србије биће у топлом сектору циклона, уз максималне температуре од 14 до 18°C, док ће Бачка и запад Срема бити у хладнијем сектору циклона, уз максималне температуре до 12°C – наводи метеоролог:

– И у четвртак ће у Србији под утицајем циклона бити облачно са кишом, уз скретање ветра на северозападни, па ће са севера и из области Алпа доћи и до продора хладније ваздушне масе. Максимална температура биће од 10°C на северу до 16°C на југу Србије. Крајем дана очекује се престанак падавина.

Према његовим речима „у петак ујутро тмурно и хладно, у већини предела и са маглом“.

– Током дана биће облачно и углавном суво. Све више ће јачати циклон изнад Ђеновског залива који ће се током дана премештати преко Италије ка централном Јадрану. Ветар ће у Србији бити у скретању на југоисточни и крајем дана у кошавском подручју биће у појачању. Максимална температура због прилива нешто топлије ваздушне масе са југа и са Медитерана биће од 11 до 17°C, а тмурно и хладније биће у Неготинској Крајини, температура до 10°C. Крајем дана на западу и југозападу Србије, а током вечери и ноћи и у осталим пределима очекује се јаче наоблачење са кишом – наводи Ђурић:

– Током викенда Србија ће налазити под утицајем веома снажног циклона, који ће се са Јадранског мора премештати преко нашег подручја даље на исток. Ваздушни притисак биће знатно испод нормале и биће веома ветровито. У свим пределима Србије током викенда биће облачно са кишом и уз обилније падавине, док се на планинама очекује снег, уз формирање снежног покривача. На истоку Србије биће услова за ледену кишу или снег. На југу и југоистоку Србије дуваће јужни ветар, а у остатаку Србије умерен до јак источни и североисточни, у недељу и југоисточни. У кошавском подручју очекују се олујни удари, нарочито у недељу, па се у Београду, Поморављу и у Подунављу очекују олујни удари преко 80 км/х, а на југу Баната и преко 100 км/х. Максимална температура у суботу од 8 до 12°C. Cиклон ће у недељу у свом задњем делу да услови продор још хладније ваздушне масе са севера и са истока, па ће максимална температура у недељу бити од 4°C на северу до 12°C на југу Србије, у Београду до 6°C, на планинама и на истоку Србије око 0°C. У сваком случају, викенд ће донети веома бурне метеоролошке прилике и у зависности од даље промене кретања центра циклона зависиће и колико ће се временска ситуација мењати.

Ђурић прогнозира да ће „у понедељак циклон наставити пут даље на исток и налазиће се својом Центром изнад Црног мора“.

– У Србији ће и даље бити облачно и веома хладно са кишом, у брдско-планинским пределима са снегом. Ветар ће бити у слабљењу и у скретању на северозападни. Максимална температура биће од 5 до 10°C, у Београду до 6°C. У уторак се очекује стабилизација времена, па се очекује суво време, уз тмурна и магловита јутра. Јутарња температура биће од 0 до 5°C, понегде и уз јутарњи мраз, а максимална дневна биће од 6 до 10°C, у Београду око 8°C – наводи метеоролог додајући:

– Дакле, од сутра (среда) следи пет до седам дана веома честе Cиклонске активности са Cентралног Медитерана и Јадранског мора, који ће се премештати даље на исток преко нашег подручја. Дакле, од сутра се уз утиCај Cиклона очекује погоршање времена, уз честе и обилније падавине, што би скоро у свим пределима довело до прекида актуелне јесење суше која траје Cео октобар и прву половину новембра. Среда и четвртак донеће 10 до 20 мм падавина по квадратном метру, а од петка увече до понедељка би у већини предела пало од 20 до 40 мм, локално и преко 50 мм и то највећим делом током викенда, када би на планимама пало и преко 20 Cм снега. Када је реч о температурама, наредних дана очекује се постепени пад, а од викенда и јаче захлађење, при чему би температуре пале и на вредности испод просека за ово доба године. Све у свему, након веома сушног и топлог октобра и прве половине новембра, наредни дани коначно ће попримити карактеристике новембра и касне јесењи.