Прочитај ми чланак

Стигао песак из Сахаре: У деловима Србије и Београда падала „прљава“ киша

0

Није реч о великој колчини песка, али о довољној да слаба киша која овог јутра пада садржи те честице, а што ће бити видљиво након престанка падавина и то углавном на возилима

Овог јутра у Србији и у Београду освануло је облачно, али и релативно топло, а у деловима земље осим слабе кише, присутан је и песак из Сахаре.

Foto: N.S.

У току претходне вечери, северозападне пределе Србије захватила је облачност са слабом кишом и овај систем током ноћи премештао се преко севера Србије и Београда и такође и овим пределима доносио слабу кишу. Овог јутра слаба киша пада само још у Београду и на североистоку Србије.

Над Србијом преовладава и изражено југозападно висинско струјање, које осим што са севера Африке доноси т0плу ваздушну масу, до нашег подручја доноси и честице пустињског песка из Сахаре.

Није реч о великој колчини песка, али о довољној да слаба киша која овог јутра пада садржи те честице, а што ће бити видљиво након престанка падавина и то углавном на возилима.

У осталим пределима Србије потпуно је суво.

Врло брзо очекује се престанак слабе кише, па ће данас у свим пределима бити променљиво облачно и топло, уз појачан југозападни ветар.

Овог јутра најтоплије је у Београду са 13°C, а максимална температура биће данас у Србији од 18 до 23°C, у Београду око 20°C.

Знатно јаче наоблачење са кишом и пљусковима са грмљавином захватиће Србију у ноћи ка суботу и то прво северне, а до суботе ујутро и остале пределе. Како ће ветар бити у скретању на северападни, не очекује се песак из Сахаре, јер ће северозаапдно струјање прочистити атмосферу од песка над нашим подручјем.