Прочитај ми чланак

Степинац светац упркос противљењу СПЦ

0

STEPINAC 2Алојзије Степинац биће проглашен за свеца упркос противљењу Српске православне цркве /СПЦ/ и без обзира на то шта ће о његовом лику и дјелу закључити православно-католичка комисија, изјавио је предсједник Хрватске бискупске конференције Желимир Пуљић.

„Не зна се тачан датум проглашења, али из разговора с папом Фрањом речено нам је да то не би требало дуго да траје и да се тај поступак не доводи у питање“, рекао је за „Блиц“ Пуљић, који је као члан хрватске делегације недавно посјетио римокатоличког поглавара.

Он сматра да ће православно-католичка комисија ускоро моћи почети ради, јер су именовани њени чланови, а да ће Ватикан из својих редова поставити предсједавајућег.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!

Пуљић је истакао да задатак комисије није да расправља о светости Степинца, „јер је то већ учинила Конгрегација за проглашење светим и блаженим“, те да нема разлога да рад комисије траје дуго.

„Блиц“ наводи да би комисија двије цркве први пут требало да се састане почетком маја.

Вођа делегације СПЦ, митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је да Ватикан има право на канонизацију, али да ће то имати негативног одјека у православној јавности.

„Рад комисије треба да послужи да се улога Степинца сагледа шире и да се о његовим поступцима прије, за вријеме и послије Другог свјетског рата према људима православне вјере, каже истина. Ако се и након тога Степинац канонизује, то ће имати негативног одјека у православној јавности“, рекао је Амфилохије.

Он је истакао да „оно што је битно у цијелом поступку јесте благодарски приједлог папе Фрање за истинским и правим дијалогом који је једини начин да се успоставе бољи односи двије цркве“.

Срна

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!