Станковиће уз мрак дочекао и дуг од 365.000: Агонија аутора „Квадратуре круга“

0

Познати новинар и после једанаест дана живи у мраку. РТС за стан који је дат Станковићима на коришћење није плаћао ”Инфостану” пуних девет година. Суочили га са чињеницом да нема атест за уземљење

СТРУЈА би пре стигла на врхове Комова, него у Комовску у Белим водама, надомак Београда, у којој Бранко Станковић и његова породица једанаести дан истрајавају уз светлост свећа, батеријских лампи и плинских решоа.

FOTO: YouTube

Познати новинар, аутор култне емисије РТС „Квадратура круга“, који је током пунолетства ове емисије, решио небројене квадратуре живота, стана и струје обичних људи, у уторак је био суочен са новим загонеткама које му је наметнула лења, бахата и онељуђена бирократија. Годинама неконтролисана!

Она га је довела до мрака, у буквалном смислу ове речи. И, не само њега. Поруку коју је послала јавности, обесхрабрује. Преиспитује. Тражи одговор. И, одговорност.

– Не знам какав одговор да вам понудим – каже Бранко Станковић, „пресечен“ између многобројних позива које прима, не само из Србије. – Електродистрибуција Београд упутила је тим да веже струјомер. Момак који је дошао да обави тај посао суочио ме са новом невољом: Ви немате атест за уземљење?! Где да нађем тај атест? Никада се, у животу, тиме бавио нисам. Било ми је лоше, када су ми из ЕДБ саопштили да нико из РТС није дошао да потпише прикључак. Јер, ја нисам власник овог стана, само сам закупац. И сваки мој потпис да се струја прикључи, не би био валидан.

Станковић је, уз сву ову муку која траје, добио и обавештење из Генералног секретаријата РТС, његове матичне куће, која полаже право на стан у Комовској, да „домаћин“, то јест власник (РТС), „Инфостану“ дугује 365.000 динара, са каматама, које није плаћао девет година.

– Тај дуг… нити могу да прихватим, нити могу да га наследим – каже Бранко.

Дрхти, човек. Једва говори. Искључио је телефон. На тренутак, доста му је свега. Поново укључује телефон, нада се да ће му неко јавити: струја ти је прикључена.

Чији је то дуг који се, сада, испоставља Бранку Станковићу. Ко га је направио? Ко је дужан да га, после свега, плати.

РТС је власник стана у који је Станковић, силом неприлика, усељен. Као закупац, после деложације из стана у Улици Илије Гарашанина. Из некадашње руине, у коју је уложио 20.000 евра, током осам година закупа, како би овај простор од тридесет и нешто квадрата, довео до стања достојног људском бићу. И све то, што је до Закона о реституцији било власништво РТС, недавно је враћено законитом власнику Предрагу Ђајићу, који је Станковића иселио експресно и бахато, о чему су „Новости“ већ писале.
Тако је Бранко Станковић доживео да, он, који је скућио небројене бескућнике, сада живи у нељудским условима. У мраку. Без струје. Суочио се пред нерешивом енигмом квадратуре живота.

Хронологија која следи даје најречитији одговор:

Стамбена комисија РТС у надлежности Славољуба Миленковића, шефа одељења за имовинско-правне и стамбене послове, известила је генералног секретара ове куће Станислава Вељковића да је стан који се додељује Бранку – услован. А, као што видимо, није тако било. Станковићи су сами покушали да од ЕДБ издејствују прикључак. ЕДБ није могла преко закона, јер су им из РТС стално слали фалш документа. Зашто? То је питање на које „Новостима“ нико није доставио одговор, упркос упорним позивима из наше редакције. Нико се није оглашавао. Ни генерални секретар РТС. Ни Миленковић, шеф одељења имовинско-правних послова. Ни његова имовинско-правна служба.
Одговорили су нам једино надлежни из ЕДБ:

– Све смо предузели што је у нашој надлежности, али је изостао одговор РТС да се обаве, тек, формалности у овој за све нас тешкој причи. РТС је најпре одуговлачио са уплатом за прикључак. После су одуговлачили да се на Бановом брду, које је надлежно за прикључак у Комовској, неко од њих појави и потпише уговор.
Док је ова агонија трајала, многи добри и људи од интегритета јавили су се нашој редакцији поруком подршке Станковићу.

– „Квадратура круга“ је једно од највреднијих остварења укупне понуде јавног сервиса и место јој је у трајном архиву нашег памћења, не само телевизијског – казао је за „Новости“ проф. др Миливоје Павловић, председник програмског савета РТС. – Бранко Станковић приближио нам је и осветлио драгоцене људе и догађаје са ширег српског, духовног простора, другим медијским посленицима често превише удаљене. Он немерљиво доприноси придобијању подршке јавности за вредности којима прети заборав, а то је један од задатака РТС.

Књижевник Милован Витезовић је на ово додао:

– Оно што ради Бранко Станковић, на корист је целом свету, а његов рад за РТС изгледа ништа не вреди.

Станковићи су, упркос свему, још у мраку. Квадратура круга и мрака никако да се реши квадратуром живота. Када ће, ововремена Ђекна би одговорила – не знамо.

БЕЗ УКЊИЖЕЊА, ДЕВЕТ ГОДИНА

СТАН у Комовској у који је усељен Бранко Станковић девет година нису укњижиле надлежне службе РТС. Ко је одуговлачио укњижбу? Да ли је неко, у имовини државе, односно РТС, за све ове године покушавао да улови своју златну рибицу? Ово, али и многобројна питања, траже одговор надлежних служби. Не у РТС-у, већ изван њега.

РТС ИЗГУБИО И 30 АРИ У ЦЕНТРУ ПРЕСТОНИЦЕ

ОДЛУКОМ Управног суда којом је РТС изгубио право на стан у Илије Гарашанина у коме је Станковић био закупац па из њега деложиран, РТС није изгубио само овај стан, већ и тридесет ари у центру Београда. Ко је одговоран?

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!