Прочитај ми чланак

ШТА ЈЕ „СУВИ ЈАНУАР“ и како вам он може донети мањак килограма и више пара?

0

Научници се труде да овај специфични јануар потраје током целе године

Ретко ко зна шта је „суви јануар“ и због чега је тако важно поштовати га. Ипак, он може да вам донесе смањење килограма, да вам уштеди новац и да вам побољша сан, а самим тим и живот, па би било лепо да се информишете.

„Суви јануар“ је мисија организације „Alcohol Change UK“, која има за циљ да отклони лошу навику претераног алкохолисања током првог месеца у години. Наиме, организација је путем Интернета окупила заинтересоване људе да учествују у изазову који захвата време празника и позвала је учеснике баш тада на бојкот конзумирању алкохола.

Мисија је оточела још раније током ове године, у августу. Учесници изазова су позвани да већ тада смање унос алкохола у организам за половину у односу на оно што су навикли.

Прошле године су резултати овог пројекта били запањујући, јер се губљење лоше навике осећало и месецима касније. Људи су и после пола године пријављивали да су „стрејт“ и да су изгубили на килажеи, као и да им је бољи сан и да је уштеда новца значајна.

Један од десет људи који пију планирају да учествују у овом изазову што је за „Alcohol Change UK“ велики успех.

Студија која је спроведена на Универзитету у Сасексу је још један доказ да неке резолуције које донесемо током нове године заиста могу да нам промене живот. У овом случају да нас одвикну у „пливању“ у алкохолу.

– Брилијантна ствар везана за „суви јануар“ је што се уопште не ради о јануару. То је само окидач да позовемо људе на велику и значајну промену у њиховим животима – каже др Ричард де Вајзер, вођа студије, и додаје да је апстиненција од алкохола у трајању од 31-ог дана доказ да нам не треба алкохол да бисмо опстали, а још мање да бисмо се добро провели.

Анализирано је понашање 2.821 учесника „сувог јануара“, од којих је 1.715 њих попило прво алкохолно пиће у фебруару, а чак 816 њих тек у августу.

Девет од десет људи је изјавило да им је најбитније што су уштедели велику количину новца и да их је то одравало у изазову. Седам од десет учесника се похвалило бољим сном, половина је похвалила изглед своје коже, док већина пријавила губитак тежине.

– Овај изазов је донео много користи људима који су већ западали у стање алкохолизма, а то је највећа бенефиција „сувог јануара“ – каже др де Вајзер.

Претпоставља се да ће у 2019. години у овој акцији учествовати 4,2 милиона људи.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!