Прочитај ми чланак

Шта ако немаш корону: Умри чекајући на операцију

0

Људи умиру од короне, а да ли ће почети да умиру и због короне? Од марта и проглашења ванредне ситуације сви остали здравствени проблеми и интервенције као да су на чекању. Уколико дијагноза није ковид и ако није животно угрожавајућа, као да постајете "пацијент дуге категорије". Додатно отежавајућа околност по тром и урушен здравствени систем јесте и то што су многи важни клинички центри стављени у функцију ковид болница, па ти капацитети сада нису на располагању за било какву другу дијагностику или лечење.

Корона не јењава, а не јењавају ни подуже листе чекање у здравственим установама. Ако одете на сајт Републичког фонда за здравствено осигурање, на вас ће се сручити спискови са стотинама пацијената који чекају на поједине интервенције.

КБЦ Бежанијска коса је у ковид систему, а једна од медицинских сестара јавила се нашем порталу и описала како изгледа тај начин рада и колико утиче на пацијенте и на запослене.

“Од краја августа одељења су нам испражњена, а ми смо послати на годишње одморе, јер ко зна шта нас чека на јесен. Не бираш ни кад идеш ни колико радних дана можеш да искористиш. Само ти јаве – од сутра си на годишњем. Не дај Боже да имаш других планова сем короне”, огорчена је наша саговорница која је молила за анонимност.

Прича нам и о непопуњеним капацитетима и празним креветима.

“Од око 280 постеља, колико болница има, пре неки дан је било заузето седамдесетак. Сестре са четири одељења (урологија, грудна хирургија, ортопедија, онко-хирургија) су послате на пето одељење -хирургију. Сударамо се око 12 пацијената. Тако је и на интерним одељењима. Мислила сам да ће се хирурзи побунити, али ништа.

Специјалисти углавном имају четири доласка на посао за месец дана од по шест сати, сем начелника одељења и главних сестара, који, из неког нама непознатог разлога, морају да долазе сваки дан”, објашњава нам “из прве руке” како изгледа организација рада у овом Клиничко-болничком центру.

Институт за ортопедију “Бањица”, Институт за реуматологију, Клиника за дерматовенерологију КЦС, КБЦ “Звездара” и “Земун” и Институт за медицину рада изашле су из ковид система и сада трпе велики удар пацијента који месецима нису могли да дођу на ред.

“Чујем од доктора, да у КБЦ Земун не могу да стигну да оперишу толики број пацијената, па барем да су наше докторе послали да раде по сменама у сали. Или још боља варијанта би била да изађемо из овид система и почнемо нормално да радимо.

Прича се по болници да чекамо да се направи она нова болница са 1.000 постеља, спомињу март. Не дај Боже толико да чекамо. Верујте да нам је више мука. Људи дају отказе, иду јер више нема смисла ништа што се у овој болници ради”, искрена је наша саговорница.

Директорка: Малициозне оптужбе

Директорка београдског КБЦ “Бежанијска коса” Марија Здравковић у одговору за наш портал подсећа да је КБЦ Бежанијска коса сада ковид болница и да све ради у складу са тиме и за добробит пацијената.

“Све оптужбе су краајње малициозне. Ми наш посао радимо савесно и посвећено нашим пацијентима и до сада смо имали преко 1.700 хоспитализованих пацијената и скоро 6.000 прегледа”, каже директорка.

На питање о листама чекања, она одговара да је то у ингеренцији РФЗО и још једном понавља да је КБЦ Бежанијска коса сада ковид болница.

“Цела болница је црвена зона из епидемиолошких разлога. Ми имамо слободне капацитете само за ковид пацијенте. Једино Онкологија ради, али то је друга зграда. Ми имамо око 90 пацијента које лечимо, имамо епидемиолошке путеве који су направљени. То се строго мора поштовати. Битно је и да се здравствени радници заштите. Мени су животи колега и колегиница нешто најсветије”, каже директорка Здравковић.

Насупрот тврдњама медицинске сестре, она истиче да запослени користе годишње одморе у складу са распоредом и правима.

“Инсинуације за које ме питате су нетачне. Коришћење годишњег одмора је право сваког запосленог”, категорична је Здравковић.

Листе чекања

На самој интернет страници КБЦ Бежанијска коса истакнуто је обавештење да је одлуком Министарства здравља од 23.06.2020. године то Цовид-19 болница. У складу са тим пацијенти са Листе чекања неће бити реализовани до даљег.

“Пацијенти који желе да се пребаце у другу установу морају да нам писаним путем (може и преко сајта) доставе захтев за брисање са Листе чекања. Унапред хвала на разумевању”, пише у обавештењу. Пацијенти ће можда и имати разумевања, али њихова болест то не познаје.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!