Прочитај ми чланак

СРПСКИ СПЕЦИЈАЛАЦ ЗГРАБИО НЕПОЗНАТИ СНАЈПЕР — уследио је невиђени подвиг

0

Потпоручник Ђорђе Лапчевић с правом је припадник батаљона за противтерористичка дејства који носи назив „Соколови“. Његово око донело је Војсци Србије злато у конкуренцији 18 мешовитих снајперских парова у дисциплини Снајперски дуел на Међународним војним играма у Белорусији.

Припадник Специјалне бригаде Копнене војске такмичио се у пару са припадником Оружаних снага Белорусије Игором Ефимчиком. Снајперски дуел био је четврта етапа такмичења, у коме екипу чине по два стрелца из различитих земаља који су бирани жребом. Системом куп такмичења, директним дуелима са другим снајперским паровима Лапчевић и Ефимичко дошли су до финала — и до злата.

Овај скромни младић за Спутњик каже да му је гађање из снајпера пасија и посао последње три године од када је припадник Специјалне бригаде. Припреме за одлазак у Белорусију трајале су два и по месеца, снајперисти из разних јединица, њих 54, тренирали су на стрелиштима широм Србије. После неколико кругова елиминације, на такмичење је отишло шест најбољих стрелаца. Медаља ми значи јако много, али не само мени, већ и свима који се у Војсци Србије баве овим специјалношћу, каже потпоручник Лапчевић.

Потпоручник Ђорђе Лапчевић, припадник Специјалне бригаде копнене војске (© Фото : Приватна архива)

„Пре свега, поносни смо на наш рад и снајперску школу, јер смо доказали да је то што радимо прави начин обуке. С друге стране, ово је велики подстрек за будући рад и усавршавање, јер смо током боравка на такмичењу у Белорусији стекли драгоцена искуства, која ћемо убудуће применити у нашем раду“, каже младић који се у Србију враћа са златом.

Успех Ђорђа Лапчевића је невероватан, с обзиром на чињеницу да су наши војници у припреми за такмичење користили искључиво пушке домаће производње, а такмичили се са оружјем које уопште не познају. Када смо допутовали, све екипе су задужиле нове снајперске пушке „Драгунов“, ту није било разлике, разлика је била у томе што смо се ми припремали на другим пушкама, каже Лапчевић.

„Били смо једина екипа која се није припремала са истим пушкама којима је и гађала, што је јако битно. Пушке које су у употреби у нашим јединицама су много другачије, а посебно треба истаћи да им се разликује калибар, тако да смо у самом почетку имали доста проблема око балистике и употребе оптичког нишана, који се разликује од онога који знамо и користимо. Били смо у самом старту у заостатку у односу на друге екипе“, објашњава наш саговорник.

Ђорђе Лапчевић каже да су се у прве три етапе такмичења стрелци Војске Србије релативно добро снашли, заузели су 11 место међу 18 земаља, али и код овог резултата треба узети у обзир чињеницу да се гађало новим, непознатим пушкама. Припадници Војске Србије су се заправо први пут такмичили на Међународним војним играма у овој дисциплини.

Ђорђе Лапчевић има још неколико медаља са џудо првенства Војске, два пута је био првак ВС у крос фиту, тренутно тренира ММА, а био је и првак Београда у кик-боксу. (© Фото : Приватна архива)

Поред тога што је сјајан стрелац, доносилац златне медаље Војсци Србије са највећих војних игара је и спортски оријентисан. Готово да нема борилачког спорта којим се двадесетшестогодишњи потпоручник није бавио, а тренутно је актуелан ММА борац.

„Тај спорт тренирам у цивилству у клубу ’Цар Душан Силни‘, а у оквиру Војске Србије учествовао сам на више такмичења, док сам био на Војној академији такмичио сам се у крос фиту, био сам две године узастопно шампион. Такмичио сам се и у војном џудоу, а као припадник Специјалне бригаде на последњем војном такмичењу освојио сам златно одличје“, каже снајпериста Лапчевић.

Припадници Војске Србије на Међународним војним играма, једном од највећих војних спортских такмичења у свету, учествују у три дисциплине — „Тенковски биатлон“, „Снајперска граница“ и „Инжињеријска формула“. Војно спортско надметање, које ће трајати до 11. августа, одржава се на територији седам држава — у Русији, Азербејџану, Белорусији, Кини, Казахстану, Ирану и Јерменији.